14 januari 2024

Maik Willems met vertrouwen door langste etappe Dakar Rally

Maik Willems is met overtuiging de tweede week van de Dakar Rally in gedenderd. De autocoureur van het Bastion Hotels Dakar Team kwam tijdens de zevende etappe van de fameuze woestijnrally als 46ste over de finish na een 873 kilometer lange rit, de langste van deze Dakar. En dat zonder ook maar enige problemen met zijn Toyota Hilux.

“Het was een mooie Dakardag. De etappe was veel afwisselend. Alles zat erin, duinen, stenen, zand, rotsen”, zei Willems tevreden. “We hebben het redelijk gedaan. Het laatste halfuurtje hebben we in het donker gereden, maar het was geen moeilijke route.”

Eerder op de dag was die dat zeker wel geweest. “De navigatie was extreem moeilijk vandaag omdat er heel veel paden waren waaruit je kon kiezen. Dat vereiste de nodige aandacht.” En dan was er nog het ‘momentje’ met een andere deelnemer.

Greppel
“Een SSV voor ons donderde in een greppel midden in het racepad. Mensen sprongen voor onze auto en riepen: opzij, opzij, opzij! Wij boven op de rem, maar we konden redelijk snel weer verder. Daarna hebben we nog een Ford-fabrieksauto overeind getrokken, want die lag op zijn kop.”

En zo hadden Willems en zijn navigator Robert van Pelt een enerverende start van de tweede week van de 46ste Dakar Rally. Die begon meteen een fikse opgave, want met 873 kilometer was het niet alleen de langste etappe, de 483 kilometer aan special was bovendien een uitputtingsslag. “Maar het ging wel”, zei Willems, die genoeg vertrouwen had opgedaan voor de resterende vijf dagen. “In de tweede week gaan we altijd beter rijden. Het is hier geweldig, het begint erop te lijken.”

Krassen op het bodywork
Wat zijn vertrouwen sterkte, is dat hij de etappe doorkwam zonder ook maar enige technische problemen. “Nee, geen bijzondere dingen. Alleen wat krassen op het bodywork. De mannen zijn nu druk bezig met de auto. Maar er zijn geen grote dingen aan.”

De tactiek voor de komende dagen blijft dezelfde. “Gewoon rustig doorrijden, dan komt het goed.” Willems kan het weten, hij deed al negen keer eerder mee aan de Dakar. “Het gaat me nu gemakkelijker af. Ik heb nu natuurlijk veel meer ervaring dan in het begin. Ik heb veel dingen al tig keer meegemaakt. Dan weet je nu wel hoe je erop moet reageren, wat je moet doen.”

Zoals bij het dwingen van een steile duinpan. “Je weet dat als je in de duinen komt je rustig moet toeren. Je wordt daar een stuk beheerster in. Dat is het voordeel van ervaring.” Inmiddels staat Willems op een respectabele dertigste plek in het algemeen klassement bij de auto’s. “Dat ik nu dertigste sta, verbaast me niet echt. We zijn al een keer 24ste geworden in het eindklassement (in 2018, red.). Maar laten we maar eens kijken hoe we er over een weekje voorstaan!”

 

14 januari 2024

Etappe 7: Riyadh > Al Duwadimi

[update 18:10] Inmiddels zijn Maik en Rob aan de finish van de etappe geraakt en ze rijden nu Al Duwadimi in op weg naar het bivak en de rest van het team. Het is vandaag een 45e tijd geworden, dat is een beetje lager dan eerder want ze reden eigenlijk de hele dag ruim in de top 40. Dat is te danken aan 30 minuten straftijd die ze ergens opgelopen hebben. Later meer!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
45 264 WILLEMS (NLD) 07:16:37 + 02:19:58

[update 14:10] Het is weer een lange dag hoor. De eerste auto's zijn binnen na 5 uur rijden wat over het algemeen betekent dat Maik en Rob er nog wat langer over doen. Na 341 km is hun achterstand ongeveer een uur dus dat zou rond de 1,5 uur uit gaan komen in totaal. Oftewel, binnen een uur of 2 zullen ze de finish van vandaag gaan zien zolang er niet al teveel tegen zit vandaag.

WP8 / km 341

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
37 264 WILLEMS (NLD) 04:25:33 + 01:02:49

De eerste week was niet zomaar iets, een echte Dakarweek en dat is ook waar we voor komen. En als we naar onze eigen prestaties kijken kunnen we niet anders dan tevreden zijn. De auto doet het goed, Maik en Rob ook, en zelfs in het klassement staan we er mooi voor met een 32e tijd momenteel. De 48h etappe zijn we nagenoeg zonder kleerscheuren doorgekomen, maar we zijn er nog niet. De tweede week begint vandaag en de vraag is hoeveel tijd je daarin kunt winnen.

Vandaag ravijnen en paden in alle richtingen, maar ook de duinen zijn weer aanwezig. De verbinding voor de etappe is 255 km dus vroeg uit bed om daar op tijd te zijn. De mannen van de assistentie hebben 'slechts' 320 km af te leggen vandaag naar het nieuwe bivak, waar Maik en Rob bijna 900 te rijden hebben waarvan bijna 500 special. Er staat ons dus weer een lange dag te wachten, maar daar kwamen we voor.

Verbinding Special stage
390 km 483 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
39 264 Willems / Van Pelt 11:35:00 09:35:00

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.