11 januari 2023

Willems treft duinen in alle soorten en maten

De tiende etappe van de Dakar Rally bestond bijna volledig uit duinen. Maik Willems vermaakte zich opperbest en de beste Nederlander in het algemeen klassement verrichte ook nog een goede daad voor een mede-coureur.

Etappe 10 was 114 kilometer lang en bestond uitsluitend uit duinen. “Het was een hartstikke mooie dag, ze waren er in alle soorten en maten en wat minder hard dan de voorgaande dagen”, vertelde Willems bij aankomst in het bivak van Shaybah. Hij is inmiddels opgeklommen tot de 36ste plek in het klassement en is daarmee de best geklasseerde Nederlander bij de auto’s. “We moesten aan de bak, maar het was wel goed te doen.”

Naarmate de Dakar richting het zuiden van Saudi-Arabië afgezakt is, loopt de temperatuur ook verder op. Dat is een aangename verrassing. “We voelden ons welkom in het Empty Quarter”, grapt Willems. “De temperatuur is een stuk beter dan de laatste dagen. De duinen waren goed, sommigen noemden het eentonig, maar dan kun je altijd blijven zeiken. Het was gewoon een mooie dag.”

De oranje Toyota Hilux fungeerde nog als referentie voor Dakar-debutant Dave Klaassen: “Die heeft wel een half uur achter ons gezeten, hij vond het wel fijn om in ons spoor een beetje in het ritme te komen. Dat ging mooi, het was onze goede daad.” Willems bereikte ruim voor het donker de finish van de etappe, maar kwam nog wel even in aanraking met een collega uit de SSV-klasse. “We hadden meer aandacht voor de top van een duin dan voor elkaar, maar gelukkig liep het zonder grote schade af.”

De proeven van donderdag en vrijdag maken weer deel uit van een marathonetappe.

 

11 januari 2023

Etappe 10: Haradh > Shaybah

[update 15:10] Zo te zien ook weer een prima dag voor Maik en Rob, aan de finish van etappe 10. Stabiel gereden weer, 40e tijd gehaald en iets meer dan een uur langer werk gehad dan de winnaar van vandaag, Sebastien Loeb. Nog een klein stukje verbinding naar het bivak, een kilometer of 40, en dan begint het klaarmaken voor de marathonetappe morgen en overmorgen. 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
40 243 WILLEMS (NLD) 02:48:52 + 01:00:20

[update 13:30] De mannen zijn onderweg, en het gaat prima. 40e tijd op WP2, dat is ongeveer halverwege in tijd (en ook in afstand trouwens).

WP2 (km 60)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
40 243 WILLEMS (NLD) 01:19:28 + 00:23:48

Vandaag een bijzondere dag. De verbinding is ruim 500 km, dat is niet zo leuk. En de proef is slechts 114 km, en dan weet je dat het serieus is. Van deze 114 km zou 90% uit duinen bestaan, een soort van voorproefje op wat het Empty Quarter voor ons in petto heeft.

Maar wat is dat nou eigenlijk, dat Empty Quarter? Het is niet de grootste woestijn ter wereld, dat is de Sahara in Afrika. Maar deze mag er ook zijn, 650000 km2 aan woestenij waar wij dan doorheen gaan ploeteren. Het gebied strekt zich over de grenzen ook uit naar Oman, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten - al is het niet de bedoeling dat we daar belanden. Zandduinen kunnen er een paar honderd meter hoog zijn (!) dus uitdagingen zullen we wel tegenkomen.

Morgen dus het voorproefje, daarna een marathonetappe - dus zonder Hinze, Jan en Werner in het bivak om te sleutelen. Dat betekent dus ook, extra spullen mee in de auto, inclusief een slaapzak, onderdelen en gereedschap en er het beste van hopen. Maar daarover later meer natuurlijk

Verbinding Special stage
509 km 114 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
47 243 Willems / Van Pelt 11:00:00 09:00:00

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.