15 januari 2024

Maik Willems overleeft duinen in listige achtste etappe Dakar Rally

Een listige etappe met een positieve uitkomst voor Maik Willems. De coureur van het Bastion Hotels Dakar Team eindigde de achtste etappe van de Dakar Rally maandag als 42ste bij de auto’s. Hij concludeerde tevreden dat hij een probleemloze rit in de Saoedische natuur achter de rug had.

“De etappe bestond uit twee delen. Het eerste stuk was feitelijk een duinenetappe van 160, 170 kilometer lang en het tweede deel stenen en keien”, blikte Willems terug op de 678 kilometer lange rit van Al Duwadimi naar Hail.

Moeilijke en makkelijke duinen
“We hadden moeilijke en makkelijke duinen met een aantal heel steile ertussen, waar heel veel mensen terug moesten voor een tweede of derde poging. En dan waren er ook nog duinen waar je boven een plateau had richting de volgende duin. Het barstte ervan daar. Maar we zijn ze allemaal goed doorgekomen.”

Om ook deze achtste etappe zonder akkefietjes door te komen had hij het rustig aan gedaan, zei de hotelondernemer. Hij had er ondanks (of misschien wel dankzij?) de zware fysieke inspanning van genoten. “Het was een bijzonder landschap met heel ronde duinen. En af en toe een bijzonder steile afdaling van 100 tot wel 200 meter. Dan mag je de remmen niet aanraken want anders ga je over de kop.
De afgelopen week hadden we veel meer van die hoekige dingen.”

Twee uitersten
Willems vond het mooi dat hij in zijn Toyota Hilux op dezelfde dag twee uitersten kreeg gepresenteerd. “Van de duinen gingen we binnen een paar kilometer naar de stenen. Je kon het landschap zien veranderen. Dus daar was het banden sparen. Maar de auto heeft zich perfect gehouden. We hadden geen lekke banden. Die Toyota is een perfect ding.”

Zodoende kon hij monter concluderen dat zijn tiende Dakar Rally vooralsnog uitermate voorspoedig blijft verlopen. Willems is nog nooit echt in de problemen gekomen. “Het gaat ook goed. Maar de auto kan het morgen begeven. Daarin moet je realistisch zijn. We hebben nog een kwart te gaan. De etappes zijn op dit moment echt erg lang, zoals het vijf jaar geleden voor het laatst was.”

Ook dinsdag wacht hem een lange etappe. Die beslaat 639 kilometer waarvan 417 kilometer special. De rally-karavaan zet dan koers naar Alula, waar de wedstrijd op 5 januari is gestart. “Ja, we kunnen aan de bak, morgen!”

 

15 januari 2024

Etappe 8: Al Duwadimi > Ha'il

[update 17:15] Inmiddels zijn Maik en Rob ook (al even) aan de finish van deze achtste etappe, en zelfs al terug in het bivak. Weinig tijdverschillen in het laatste deel van de proef, na de neutralisatie, en de verschillen zijn dus vooral in het eerste stuk gemaakt. Als we verder om ons heen kijken heeft eigenlijk iedereen vandaag de finish gehaald. Vooral bij de vrachtwagens zien we grote verschillen en uren tijdverlies dus die hebben ongetwijfeld meer meegemaakt dan wij. Later meer!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
42 264 WILLEMS (NLD) 04:27:41 + 01:10:26

[update 13:15] De laatste gegevens beschikbaar zijn van het ingaan van de neutralisatie, en aldaar reden de mannen met een 50e tijd. Inmiddels zijn ze die neutralisatie bijna uit, maar het zal nog een half uurtje duren voor ze daadwerkelijk weer van start gaan. Dan nog even wachten voor het volgende meetpunt - daar zal naar verwachting weinig anders zijn want effectief is dat maar een kwartier rijden tegen de klok geweest. Later meer!

WP3 / km 165

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
50 264 WILLEMS (NLD) 02:53:46 + 00:50:28

[update 10:10] Maik en Rob verliezen wat tijd in het eerste deel vandaag, maar niets zorgwekkends nog. Over een half uur verwacht ik ze bij het volgende meetpunt, en dan weer een uurtje later bij de neutralisatie ongeveer. En dan zullen ze wel weer een paar uur van de radar zijn, want dat is een kleine 200 km rijden.

WP1 / km 51

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
52 264 WILLEMS (NLD) 00:47:06 + 00:13:54

Ook vandaag weer een special van meer dan 400 km, bijna de standaard in deze rally op een paar dagen na. Volgens de organisatie is deze dag misschien iets eenvoudiger dan de etappes hiervoor. We zitten koers richting het noorden van het land, waar het meestal wat kouder is. Op de planning staat weer zand, maar niet zo zeer in de vorm van duinen en daardoor ook eenvoudiger. Tussen het zand ligt het vol met stenen en dat maakt dat Maik en Rob goed scherp moeten blijven om niets kapot te rijden. Lekke banden liggen op de loer, al Is het risico op lekke banden een stuk minder geworden nu ze met de veel grotere banden rijden op de T1+ Hilux.

Deze achtste etappe is in twee delen gesplitst, eerst 165 km en een tweede van 119 km. Daartussen is een (vrij lange) neutralisatie. Het aantal kilometers 'echte' special is dus wel wat minder dan de 458 km op het lijstje, daarvan is dus zo'n 180 km in de neutralisatie. We zullen ze dus even kwijt zijn in de timing op dat moment, neutralisatie begint op WP3/km 165 maar het lijkt erop dat WP4 al een stukje de special in is.

Verbinding Special stage
220 km 458 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
48 264 Willems / Van Pelt 10:46:00 08:46:00

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.