12 januari 2023

Willems rolt van een duin, maar kan wel door in Dakar

Een aantal keren rolde de Toyota Hilux over het dak in de afdeling van een duin. Maik Willems telde de koprollen niet, maar zette de knop vrij snel om en bereikte de finish van de elfde etappe in de Dakar Rally. De equipe kan en mag vrijdag gewoon weer starten in het tweede deel van de marathonetappe.

In een flits was het gebeurd, legt Willems uit. “Er stond iemand vast boven op een duin. Dan kom je ernaast en dan mis je toch concentratie. Het was volgens mij helemaal niet zo steil, maar als je eenmaal begint te rollen… Vier, vijf of zes keer. Ik heb niet geteld.” Nippend van een blikje cola in het marathonbivak kan Willems het al vrij snel omzetten in iets positiefs. “We zijn in 2018 ook al eens gerold in Peru en dat was onze beste Dakar ooit. Daarom lach ik nu ook.”

Willems kan het alleen zichzelf verwijten. “Het is mijn eigen stomme schuld. Het is dom, dom, dom, maar niet killing. De FIA is al geweest om de kooi na te kijken en ze hebben een duimpje opgestoken, dat is het belangrijkste.” Willems en Van Pelt kunnen beginnen aan het tweede deel van de marathon en dan mag het team vrijdagavond aan de bak. Er ligt een deur uit, de voorruit is weg, er zijn een paar banden stuk en aan de voorkant is nog meer blikschade. “Morgenavond kunnen de jongens het weer fixen, nu moeten we het provisorisch met tie-wraps en tape doen.”

Vrijdagavond voegt de crew zich weer bij het team in het bivak van Shaybah, de etappe daarvoor is met 185 kilometer niet heel lang. “Het zal niet heel hard gaan”, stelt Willems. “We zitten weer met de neus boven op het zand, dus wat dat betreft heb ik er vertrouwen in dat we door kunnen.”

 

12 januari 2023

Etappe 11: Shaybah > Empty Quarter marathon

[update 15:10] De mannen zijn binnen hoor, al heeft het even geduurd. Ze verliezen vandaag ruim 2,5 uur en dat had misschien een uurtje minder kunnen zijn. Hele tijd gerommeld na WP5, maar toen ze weer rolden waren ze ook zo aan de finish. Nu het marathonbivak! Ondertussen genieten Hinze, Jan en Werner van een daagje vakantie zonder Maik en Rob...

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
45 243 WILLEMS (NLD) 05:27:30 + 02:31:16

[update 13:30] De voorspelling van deze ochtend kan in het putje, dan waren de mannen al binnen geweest. Dat was ook mogelijk, maar ze hebben behoorlijk wat tegenslag tussen WP5 en 6. Daar staan nog een aantal auto's, eerder ook bv. Dave Klaassen met zijn Redlined Nissan Navara, maar die is er inmiddels doorheen en zelfs al aan de finish. De mannen hebben nu ongeveer een uur verloren hier en staan momenteel ook stil, laatste bekende doorkomst is van WP5 en dat was dus voor de echte tegenslag begon. Ter plekke staan ook nog een paar Tatra's, en ook de trucks van Hoondert en Zuurmond zijn in aantocht dus mochten ze die nodig hebben zal dat niet al te lang duren.

WP5 (km 189)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
45 243 WILLEMS (NLD) 03:03:47 + 01:00:34

[update 10:10] De dag is vroeg begonnen vandaag, maar de toppers zijn al aan de finish. Of de organisatie nu verwachtte dat het veel zwaarder was weet ik niet maar ook Maik en Rob gaan voortvarend te werk. De eerste WPs zijn behaald, ze zijn 1,5 uur onderweg geweest over 90 km dus een 60 km/h gemiddeld (waar de kop van het veld een indrukwekkende 90 km/h gemiddeld rijdt!).

De achterstand is vergelijkbaar met gisteren, dus als het zo verdergaat zijn de mannen nog een uur of 3 bezig om in het bivak te komen. Dan zou het in ieder geval nog prima licht zijn en nog niet eens avond, dus dat is een goed vooruitzicht. Maargoed, er is veel zand en als je eenmaal vast komt te staan of in kapot gereden delen terecht komt kan de tijd ineens erg snel gaan. 

WP3 (km 89)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
42 243 WILLEMS (NLD) 01:34:12 + 00:32:03

Vandaag en morgen zitten we diep in het Empty Quarter, die enorme woestijn waar we het gisteren al over hadden en aan mochten proeven. De proef vandaag is 274 km en dat is toch ook weer een groot deel zand, en dat vinden we mooi. Net na de start hebben we de 4000 km aan specials gepasseerd in de rally van dit jaar wat al best een ongekende afstand is. Hoe moeilijk de etappe zal zijn is weer afwachten, maar iedereen zal het toch redelijk voorzichtig aan doen want er is geen assistentie aan de finish. Daar is direct het marathonbivak wat eigenlijk betekent dat je niet meer kunt repareren of vervangen dan je bij je hebt, of wat je van iemand anders kunt regelen. En niet alleen de onderdelen, ook de banden, het gereedschap en de kennis want Jan, Werner en Hinze blijven achter in Shaybah waar etappe 12 weer eindigt. 

Verbinding Special stage
153 km 274 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
41 243 Willems / Van Pelt 10:28:00 08:28:00

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.