13 januari 2022

Etappe 11: Bisha > Bisha

[update 17:20] Maik en Rob hebben het tempo goed vol kunnen houden tot aan de finish, en zijn dan ook mooi binnengekomen met een 46e tijd. Inmiddels is hun verhaal van vandaag ook binnen, en dat is hierboven te lezen. Morgen het laatste proefje, er kan altijd wat gebeuren maar als ze zo doorgaan komt het zeker goed.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
46 277 WILLEMS (NLD) 05:11:58 + 01:42:26

[update 13:30] Inderdaad lijken er aardig wat verschuivingen te zijn in de etappe van vandaag. Maik en Rob gingen voortvarend te werk, een 40e tijd op het eerste meetpunt na 43 km en daarna verliezen ze wat meer tijd. Maar dat gold voor velen, en inmiddels zijn ze in de verplichte pauze aanbeland met een 45e tussentijd. Kijkend naar de kop van het veld hebben ze nu ongeveer 60% van de tijd gehad, maar of dat ook voor de mannen in de oranje Hilux geldt weten we natuurlijk pas als ze binnen zijn. 

WP5/KM214

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
45 277 WILLEMS (NLD) 03:30:49 + 01:16:28

Een simpel lusje rondom Bisha zou je denken, niet extreem lang met 346 km en de verbinding is al helemaal niet zoveel vergeleken met andere dagen. We gaan richting het einde van de rally en dus is het een beetje uitrijden. Of niet? De organisatie meldt dat deze etappe het klassement weleens overhoop kan gooien. De helft van deze 346 km is in de duinen, we kunnen rekenen op de meeste uitdagende route op technisch gebied en dat aan het eind van de rally. Een laatste klapper voor de laatste etappe naar Jeddah.

Natuurlijk wordt vermoeidheid ook steeds meer een factor. Van de rijders, maar ook van het materiaal wat al zolang onderweg is en barre omstandigheden heeft ondergaan. Hoeveel equipes zullen er vandaag nog hun Waterloo vinden in de Saoedische woestijn, na al die duizenden kilometers te hebben overleefd?  

Verbinding Special stage
155 km 346 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
53 277 Willems / Van Pelt 11:35:00 09:35:00

Om ons zelf live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.

12 januari 2022

Willems ziet “belachelijk veel stenen in alle soorten en maten”

Maik Willems kreeg woensdag tijdens de twaalfde etappe van de Dakar veel ontzag voor het materiaal en de banden. Na een dag over de stenen beuken kwam de Toyota Hilux nagenoeg ongeschonden uit de strijd. 

De tiende etappe van de Dakar Rally ging van Wadi Ad-Dawasir naar Bisha over een afstand van 345 kilometer. Na een snelle aanloop met veel zand waar de snelheid hoog lag, lagen er in het tweede deel eindeloos veel stenen. “Die hebben ze hier in alle soorten en maten, het waren er echt belachelijk veel”, zei Willems in het bivak van Bisha. “De tweede helft leek op een proef die we hier twee jaar geleden ook gereden hebben. Het was echt ruig werk met veel hoogteverschil. Scherpe klimmetjes en dan weer van die afdalingen. Ontzettend veel stenen, je moest echt opletten om de boel niet aan gort te rijden en dat is aardig gelukt.”

Willems kwam zonder lekke banden uit de proef, al was er wel een karkas beschadigd geraakt en waren er twee velgen ‘naar de knoppen’. “Je maakt soms klappen waarbij je denkt dat alles uit elkaar valt, maar twintig meter verder is er nog niets kapot en dan kun je weer verder. Ik heb wel ontzettend veel ontzag voor de auto gekregen en voor de banden. Je moet ontzettend lomp rijden en een beetje pech hebben om het echt kapot te rijden. Het materiaal kan zo ontzettend veel aan, dat is eigenlijk bizar.” 

De concentratie mag de komende dagen niet verslappen, zoveel is duidelijk. De elfde etappe van donderdag gaat over 345 kilometer met start en finish in Bisha. “Je moet elke dag bij de les blijven, ook de laatste twee dagen’, voegde Willems toe. “Eén moment van onoplettendheid en de hele rommel ligt er onderuit, ik heb begrepen dat we morgen veel zand krijgen. Dat zou de techniek weer een beetje moeten sparen. We gaan ons best doen morgen en overmorgen en helemaal aan het eind ligt er iets moois te wachten.”