13 januari 2023

Willems beklimt ‘legendarische’ duinen van buitencategorie

Het werd op vrijdag de dertiende niet uitgesproken, maar Maik Willems en Rob van Pelt waren na de crash en de beperkte service in het marathonbivak wel een beetje benauwd voor gevolgschade in de twaalfde etappe. Dat viel alleszins mee, al sprak Willems na de finish van de twaalfde etappe wel van een ‘legendarische dag’.

Na de lange koprol van een duin in de elfde etappe kon de Toyota Hilux in het marathonbivak maar minimaal opgelapt worden. Met wat tie-wraps en tape hadden Willems en Van Pelt hun best gedaan, maar ideaal was het zeker niet. “We hebben het niet uitgesproken tegen elkaar, maar dat was wel een beetje mijn vrees”, zegt Willems over de eventuele gevolgschade. “Het is vrijdag de dertiende, je moet het lot niet tarten. Maar je bent wel een beetje bang. De auto is zeven keer gerold, de kooi was goed, maar je weet niet welke tikken de assen en wielen gehad hebben. We zijn gisteren nog 50 kilometer naar huis gereden, maar het kan ook na 100 kilometer gebeuren. Godzijdank is de auto gezond.”

Zonder voorruit en met een hoop blikschade kwam het duo vrij redelijk door de twaalfde etappe van de Dakar Rally. Eentje die echt telde. “Het was maar 180 kilometer, maar het hield niet op”, doet Willems zijn verhaal. “We hebben 180 kilometer alleen maar cols van de eerste categorie en buitencategorie gehad, het was echt bizar. We hebben moeten trappen. We zaten door die stommigheid van gisteren in het achterveld, dus het was een groot knollenveld. We zijn echt op vijf of zes heuvels twee of drie keer naar boven moeten rijden, anders haalden we het gewoon niet. En alternatieven waren er ook niet. De afgelopen week kon je steeds nog een ander spoor kiezen, maar er was geen keuze. Af en toe moest het op hoop van zegen.”

Na aankomst in Shaybah hadden de monteurs een ‘keuzeprobleem’. “Wat moeten ze doen en waar beginnen ze mee”, lacht Willems. “Jan, de hoofdmonteur, weet het allemaal goed en alles komt weer voor elkaar. Dan hebben we morgen ook weer een raam, want we zijn vandaag wel gezandstraald. Maar goed, we zijn er weer en het was mooi.”

 

13 januari 2023

Etappe 12: Empty Quarter marathon > Shaybah

[update 15:10] En aan de finish, bijna bij het bivak al inmiddels. Goed gereden in het laatste stuk en nauwelijks tijdverlies meer geleden ook. Later meer!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
44 243 WILLEMS (NLD) 04:53:40 + 02:57:19

[update 13:30] Wat er precies gebeurd is horen we vast later, maar Maik en Rob hebben ook vandaag weer de rode lantaarn bij de auto's beetgepakt en flink wat tijd verloren. Inmiddels zit de gang er weer prima in en zouden ze binnen een uur aan de finish moeten verschijnen. Mits er niets geks gebeurd natuurlijk. We horen de verhalen later wel weer!

WP4 (km 156)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
44 243 WILLEMS (NLD) 04:15:36 + 02:44:27

[update 10:10] Maik en Rob zijn onderweg, en het gaat helemaal niet verkeerd. Maik vertelde gisteren al dat de auto gewoon in orde is, dus er is ook geen reden om niet door te rijden (behalve het ontbreken van een voorruit dan, maar okee). Ze zijn ongeveer de laatste auto op de proef maar dat overleven ze wel. Op naar het volgende meetpunt!

WP1 (km 42)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
42 243 WILLEMS (NLD) 01:00:43 + 00:36:37

Vandaag gaat het duidelijk niet alleen over het terrein, de afstand en de route maar ook om de omstandigheden. Geen voorruit en het plaatwerk wat met duct tape en tie wraps aan elkaar hangt. Hiervoor hebben de mannen trouwens standaard een set crossbrillen bij (of skibrillen, lijkt erop) dus die zullen de hele dag op zijn om in ieder geval wat te kunnen zien. In het bivak van Shaybah zitten in ieder geval 3 mannen te wachten om de auto weer een beetje netjes te maken, maar dan moet hij er wel eerst zijn... Het lijkt erop dat er technisch niet veel aan de hand is en vooral veel plaatwerk kapot of missend is. De rolkooi is in orde en de rest werkt ook allemaal, dat was ook te zien aan de doorkomsttijden toen de mannen eenmaal weer op pad waren want die waren prima.

185 km door het Empty Quarter vandaag. Maik en Rob zullen rustig aan doen want aankomen is voor ons veel belangrijker dan klassement (voor het geval u daaraan twijfelde). In het T1.1 klassement staan de mannen trouwens nog 2e van 5 overgebleven auto's, maar de voorsprong van 30 seconden op de nummer 3 is niet heel ruim. Dat geeft ook niks, als ze in Shaybah aankomen is dat gewoon ook weer een overwinning. Veel zand weer op het programma, het grootste deel van de verbinding zit na de special en de start is redelijk vroeg dus hopelijk ook op tijd binnen - er is genoeg te doen voor Werner, Jan en Hinze.

Verbinding Special stage
191 km 185 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
43 243 Willems / Van Pelt 10:48:30 08:48:30

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.