14 januari 2022

Etappe 12: Bisha > Jeddah

[update 15:15] Maik en Rob hebben het gehaald! De finish is bereikt, in een enorm sterk veld zijn ze geëindigd op een 40e plaats in het eindklassement. Inmiddels zijn ze onderweg naar Jeddah over de lange verbindingsetappe, en hierboven is een livestream van het finishpodium aldaar dus daar zullen ze op een gegeven moment wel langskomen.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
54 277 WILLEMS (NLD) 02:23:10 + 00:47:51

Eindklassement

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
40 277 WILLEMS (NLD) 57:07:46 + 18:34:43

Dit is hem dan, de laatste etappe van Dakar 2022. De duinen liggen nu definitief achter ons (en we hebben er nog flink plezier in gehad gisteren) maar het zand is niet weg. Er staat een hele flinke verbinding naar Jeddah op de planning vandaag, met in het midden de special van 164 km. Dat is natuurlijk niet heel lang, en het zal ook niet geweldig zwaar zijn maar tijdens Dakar kan alles gebeuren. Elk jaar zijn er verrassingen in die laatste etappe, de vermoeidheid begint soms op te spelen en het materiaal heeft het zwaar gehad.

Maik en Rob zijn er tot nu toe goed doorheen gekomen. De Hilux geeft geen krimp, geen gekke dingen meegemaakt en ze rollen gewoon elke dag lekker door rond de 50e plaats. Wat het aan het einde gaat worden, dat gaan we vandaag beleven!

Verbinding Special stage
516 km 164 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
51 277 Willems / Van Pelt 12:09:30 10:09:30

Om ons zelf live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.

13 januari 2022

Willems moet knokken in voorlaatste Dakar-etappe

De voorspellingen van de organisatie zijn de afgelopen weken niet altijd uitgekomen, maar wedstrijdleider David Castera had niets gelogen toen hij aankondigde dat de elfde etappe een zware beproeving zou worden voor mens en machine. Maik Willems moest knokken, maar genoot van een prachtige dag.

De 345 kilometer lange elfde etappe met start en finish in Bisha werd omschreven als een van de moeilijkste etappes uit deze Dakar. En dat kwam uit, verklaarde Willems na terugkomst in het bivak. “Ik vond het een van de mooiste etappes van deze Dakar”, begon Willems. “Normaal lult Castera maar wat, hij had gezegd dat we heel veel duinen zouden krijgen in allerlei soorten en maten en hij had gelijk. Tot de neutralisatie hadden we al een mooie portie en we dachten dat het wel klaar zou zijn, maar er kwam nog een behoorlijk dessert achteraan. Wat dat betreft was het een schitterende dag.”

De scherpe afstappen op sommige duinen en het verschil in hardheid van de ondergrond maakte dat het voor Willems een ouderwetse knokpartij werd. “Soms waren het mini-bultjes, maar er zaten ook echte knapen tussen waar het behoorlijk steil omhoog ging. Die afstappen zijn altijd lastig. Je remt 99 keer voor niks en dan kan het de volgende keer misgaan. We hebben nog vastgezeten, ik vond het soms best moeilijk in te schatten met welke snelheid je de duinen kon nemen en welke route je moest kiezen. Er waren regelmatig alternatieven en soms heb je van zo’n keuze behoorlijk spijt als je aan de andere kant komt. Je kunt een maagdelijke route nemen, maar je kunt ook sporen volgen. Het was gewoon heel mooi, een van de mooiste etappes in deze rally.”

En die mooie etappe resulteerde voor Willems en navigator Rob van Pelt in de 46ste tijd. Vrijdag staat er nog een laatste klassementsproef van 163 kilometer in de richting van Jeddah op het programma. “Je mag nooit zeggen dat het in de tas zit, maar het begint er nu wel op te lijken. Als je het klassement ziet staat er een uur voor en een uur na ons niks, wat dat betreft gaan we geen domme dingen doen. We rijden rustig uit en gaan er morgen nog eens goed van genieten”, sloot Willems af.