14 januari 2023

Willems bikkelt door ‘bizarre’ voorlaatste etappe

Maik Willems heeft de Dakars het liefst zo zwaar mogelijk en die belofte is dit jaar wel ingelost door de organisator ASO. Zelfs de dertiende etappe was nog bijzonder lastig, vond Willems: “Het was gewoon weer bikkelen vandaag, niet makkelijk.”

Na de moeilijke etappes van de voorgaande dagen moesten Willems en Van Pelt weer naar voren zien te komen. “Dat is deels gelukt, maar deels ook niet”, lacht Willems. De voorlaatste etappe was 154 kilometer lang en bestond voor een groot deel uit duinen. “Dan denk je dat het wel meevalt, maar ze geven je deze rally echt niks cadeau. Met name de eerste 100 kilometer was het bizar, daarna viel het wel mee. Het zag er schitterend uit, maar om het flauw te zeggen vond ik het pittig.”

De Toyota Hilux heeft nog wat cosmetische schade overgehouden aan de crash van twee dagen geleden, maar werkt verder – zoals eigenlijk altijd - uitstekend. “We zijn niet moeders mooiste, maar het is allemaal wel functioneel. Alles werkt prima en gaat naar behoren. Wat je ziet is wat bodywork, maar de auto zelf doet het prima. We hebben er wat dat betreft helemaal geen last van.”

Zondag rijden de deelnemers nog 414 kilometer naar Dammam, 136 daarvan tellen mee voor de wedstrijd. “We gaan een stuk langs het strand”, weet Willems. “Het is niet zo heel ver, het is de laatste etappe. Het zal wel mooi zijn, maar vooral de mensen die aan de kant staan te kijken. Op stranden ben ik altijd heel voorzichtig, we hebben er een paar jaar geleden een flinke crash gezien.”

 

14 januari 2023

Etappe 13: Shaybah > Al-Hofuf

[update 13:10] De mannen zijn inmiddels een half uurtje geleden de finish gepasseerd, een kwartiertje achter Dave Klaassen en Tessa Rooth van het Daklapack team. Nu op naar het bivak, nog een keertje sleutelen en klaarmaken en dan morgen de laatste etappe naar Dammam. En dan is het ten einde. Maargoed, we zijn er nog niet, ook vandaag zijn er weer deelnemers die alles in het spreekwoordelijke water zien vallen en die de rally niet fatsoenlijk ten einde kunnen brengen. Wat dat betreft is het pas over als je over het podium rijdt en die medaille omgehangen krijgt. Later meer over deze dag! 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
43 243 WILLEMS (NLD) 04:04:18 + 01:38:01

[update 11:30] Het gaat allemaal mooi vandaag, zo te zien vliegen Maik en Rob gewoon niet door de duinen heen maar ze komen er wel. De Hilux is gisteren en vannacht weer in orde gemaakt, wij zijn geen fabrieksteam dus er staat geen hele nieuwe auto in een nachtje maar wel eentje die weer prima mee kan. Om onze Jan maar even te quoten: "We hebben er het beste van gemaakt, ze zullen er vandaag met de proef normaal hun dingen kunnen doen."

WP2 (km 78)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
43 243 WILLEMS (NLD) 02:18:47 + 00:59:40

De laatste dag in het Empty Quarter is aangebroken. Nog 'even' door de duinen, hopelijk met een auto die er weer wat knapper uitziet dan de afgelopen dagen al was er wel heel veel te doen. Het meeste is cosmetisch en niet allemaal even belangrijk maar als er wat minder stof en zand naar binnen waait is dat natuurlijk wel heel prettig. Het ziet er naar uit dat het weer een volle dag in het zand wordt vandaag, laat maar komen!

Verbinding Special stage
521 km 154 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
45 243 Willems / Van Pelt 10:34:30 08:34:30

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.