6 januari 2023

Etappe 6: Ha'il > Riyadh

[update 18:00] De finish is al even weer achter de rug en de mannen zijn onderweg naar Riyadh. Honderden kilometers nog te gaan na een special van ruim 4,5 uur, en niet te vergeten dat ze voor die special ook al een paar honderd km hebben gehad. Weer een mooie tijd gescoord, 43e vandaag en dus wederom stabiel. In de tussentijden is niet veel geks te zien en dus is het gewoon weer een goede dag vandaag. Later meer daarover!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
43 243 WILLEMS (NLD) 04:39:20 + 01:55:38

[update 13:15] Een 207 km in de wielen, en Maik en Rob hebben een 44e tijd te pakken. Ook vandaag lijkt alles weer stabiel te gaan, geen gek tijdverlies of iets in die geest. Op basis van dat en de snelheid van de kop (die reden 3:15 over deze special) is de verwachting dat ze over een 1,5 uur zeker gefinisht moeten zijn. En dan volgt nog een paar honderd km naar het bivak in Riyadh...

WP5 (km 207)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
44 243 WILLEMS (NLD) 03:12:13 + 00:58:17

Overigens is er ook meer bekend over de komende dagen. Rallymaniacs meldt het volgende:

"Etappe 7 en 8 worden, bijna, een marathonetappe. De 7e etappe gaat van Riyadh naar Al Duwadimi. De stage heeft een lengte van 333 kilometer. Op de verbindingsroute van de finish naar het bivak wordt een servicepark ingericht. Deze ligt 94 kilometer na de finish, voor de teams is het 220 km vanaf Riyadh. In dit servicepark mag maximaal 2 uur worden gewerkt aan de voertuigen en daarna moeten de deelnemers door naar het bivak in Al Duwadimi. Eenmaal in het bivak mag er niet aan de voertuigen gewerkt worden.

De 8e etappe gaat dan van Al Duwadimi naar Riyadh, waar de deelnemers weer terug zijn bij de teams. Dit is de etappe die oorspronkelijk de 7e etappe zou zijn, maar deze wordt wel aangepast. Zo wordt de route ingekort met 128 kilometer tot 345 kilometer. Op 9 januari vindt dan de rustdag, zoals gepland, plaats in Riyadh.

Omdat de teams te weinig tijd hebben om zich voor te bereiden op een marathonetappe, wordt er een soort van tussenvorm uitgevoerd. Met daarin een service van 2 uur en een bivak waar niet gesleuteld mag worden."


Vandaag dus niet naar Al Duwadimi, daar is het te nat om een fatsoenlijk bivak op te bouwen. We rijden wel de etappe zoals gepland, maar dan een kleine 100 km minder dan de geplande 466 km. We rijden dan over de weg naar Riyadh waar maandag ook de rustdag zal zijn. Op dit moment gaan we dan op dag 7 de etappe van dag 8 rijden, en op dag 8... ja dat horen we nog.

In ieder geval had dit de langste special geweest, maar dat is het nu dus niet meer. We krijgen wel een enorme verbinding naar Riyadh onder de wielen, waar de special ongeveer in het midden ligt. Dat wordt dus een lange dag met ruim 900 km sturen. Op de proef zal het snel beginnen vandaag, er zitten ook nog flinke duinen in voor de verandering, daar win of verlies je veel tijd. 

Verbinding Special stage
563 km 357 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
45 243 Willems / Van Pelt 11:40:00 09:40:00

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.