16 januari 2014

Etappe 11: Antofagasta - El Salvador

[update 07:15] Laatste nieuws is dat Kornelis, Mike en Werner de GINAF aan de finish hebben gebracht gisteren. Verder nog geen informatie gehad over problemen en dergelijke, ik neem aan dat slapen even belangrijker is. Niet helemaal gelukt om voor middernacht binnen te zijn, maar het scheelde niet veel. Ze rolden om 00:20 uur het bivak in, toch met een behoorlijke achterstand dus daar zit waarschijnlijk weer een flink verhaal in.

CP5=WP14 (km 426)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
39 546 OFFRINGA (NLD) 13:25:20 +07:02:48

[update 00:10] Vandaag lijkt een prima dag voor de GINAF na alle ellende van de afgelopen dagen. Eigenlijk sinds het uitvallen van Maik Willems en Rob van Pelt is er veel ellende geweest, gelukkig is er nu weer een verbetering zichtbaar. Denk wel dat de mannen ietsje rustiger aan doen om te zorgen dat alles heel blijft. En met de helft aan schokdempers zal het ook wat minder comfortabel zijn allemaal. Voorlopig ziet het er dus allemaal goed uit, maar er is nog steeds een km of 50 aan zand en troep en dan nog een km of 100 tot de finish. Ik verwacht dus dat de mannen voor middernacht hun tijd terug zijn, wat ook betekent dat de monteurs wat minder hoeven te haasten en misschien een keer niet de nacht doorhalen. Gelukkig hoor ik alleen maar dat de sfeer goed is en de motivatie om door te gaan erg hoog. En dat is allebei erg belangrijk, zo in de laatste dagen voor Valparaiso.

CP5=WP14 (km 426)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
38 546 OFFRINGA (NLD) 8:43:19 +04:05:04

[update 23:00] En nog steeds zijn de mannen goed onderweg. Zo'n 45 minuten geleden passeerden ze CP4, op km 377. Qua afstand zijn ze dus ongeveer op tweederde, maar hier zijn het zand en de duinen wat ongetwijfeld vertraging oplevert. De beloofde zware etappe lijkt vooralsnog mee te vallen, maar zolang nog niet iedereen aan de finish is kan het nog alle kanten op.

CP4=WP12 (km 377)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
37 546 OFFRINGA (NLD) 7:20:52 +03:16:13

[update 17:30] Zoals beloofd nog meer info over de situatie van gisteren, en een update op vandaag. Kornelis, Mike en Werner zijn vandaag gewoon van start gegaan zoals gepland, en ook nu loopt het prima zo te zien. Ze reden op een 36e positie het derde waypoint voorbij.

Simon van der Mark bericht ons vanuit het bivak over de dag van gisteren: "De GINAF was vannacht om 4 uur binnen. Ze hebben weer problemen gehad met de vooras, en daarna zijn de mannen verkeerd gereden in de duinen. Hierdoor hebben ze veel tijd verloren. Na binnenkomst hebben we de vooras in zijn geheel vastgelast en de auto weer netjes in orde gemaakt. Om 8 uur zijn ze vervolgens weer fris en vol goede moed vertrokken, wij zijn ook onderweg naar El Salvador om het volgende bivak." Dat was om kwart voor 2 vanmiddag, dus inmiddels zullen ze al een eind in de goede richting zitten.

[update 13:00] Het thuisfront van Kornelis heeft een smsje ontvangen waar hij meldde dat ze gewoon van start gaan. Daar ga ik dus voorlopig ook even van uit. Verdere info volgt.


Dit zou de allerzwaarste etappe van deze editie van Le Dakar moeten worden, dat verhaal gaat al dagen. Een etappe van meer dan 600 km met meer dan 100 km zand, duinen en andere ellende. Welkom in de Atacama woestijn, een van de droogste plekken op aarde. Andere jaren waren hier ook al etappes, en die zorgden toen ook al voor genoeg ellende. De organisatie verwacht dat de snelste motoren maar liefst 7 uur onderweg zullen zijn.

Vandaag is dus een sleuteldag in deze hele rally. Mensen kunnen veel winnen, maar ook veel verliezen. Voor onze GINAF is dat allemaal minder belangrijk, in het klassement staan ze al achteraan, en het doel is na de ellende van de afgelopen dagen alleen maar om de finish in Valparaiso te halen. Hoe en met hoeveel tijdstraf, dat is niet meer belangrijk. Op het moment is mij niet bekend of de GINAF al aan de streep is gekomen in Antofagasta, maar er is in ieder geval een starttijd bekend voor vandaag. Of de mannen die halen, is ook voor mij nog een vraag.

Onderaan weer de kaartjes van de route van vandaag, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

  Verbinding Special stage Verbinding
GINAF 144 km 605 km - km

 

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
42 546 Offringa / van Eikeren / Zoetaert 10:56:00 14:56:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.

Route 

Profiel