9 januari 2017

Etappe 7: La Paz > Uyuni

[update 00:00] Nog net voor het slapen komen Kornelis en Thomas aan de finish van de etappe. Maik en Rob zijn al even binnen en zijn ongetwijfeld een hapje aan het eten en wat klusjes aan de Hilux aan het doen met de spullen die ze zelf bij zich hebben, en natuurlijk een beetje nagenieten van weer een prachtig resultaat. Kunnen ze straks met z'n allen even verder met het onderhoud.

Verder is wel duidelijk dat het voor een aantal deelnemers lastig gaat worden. Maurik van den Heuvel schijnt op zijn kant te liggen of gelegen te hebben, als er dan veel schade is wordt het natuurlijk lastig dit te repareren zonder het normale team van monteurs. Ook Tom Coronel zal weer hulp nodig hebben om het bivak te bereiken, hij heeft een oliedrukprobleem wat misschien ook erg lastig te verhelpen is. Morgen meer.

[update 21:45] Het is wel duidelijk dat Maik Willems en Rob van Pelt goed uitgerust zijn na de afgelastingen en rustdag. Vandaag scoren ze een voorlopig 26e tijd in de zevende special! Ook Kornelis en Thomas zijn onderweg, maar geen idee van de situatie daar. Wordt vervolgd!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
26 341 WILLEMS (NLD) 02:36:28 + 00:42:20
32 555 OFFRINGA (NLD) 03:10:08 + 01:28:33

[update 20:00] Het parcours blijkt er toch niet best aan toe te zijn, de finish is op km 141 gelegd voor de trucks. Op de Boliviaanse televisie is alles live te volgen, zie deze link. Maik en Rob waren net al even in beeld, dus ze zijn nog lekker onderweg! De start van de trucks is uitgesteld, Gerard de Rooy is net vertrokken dus daarop afgaand is dat een half uur later. Dan zouden Kornelis en Thomas om 20:44 weg mogen rijden maar dat is niet helemaal duidelijk op het moment. 

[update 18:00] Nog een half uurtje te gaan voordat Maik en Rob van start gaan in deze etappe, en het zal lastig worden om updates te maken gedurende de rit want de tijdwaarneming doet het vandaag niet. Dit komt door de gewijzigde route, dus we krijgen alleen de finishtijd wanneer die bereikt is. De snelste motoren reden ongeveer 2 uur over de special wat betekent dat we de auto en truck in ongeveer 3 uur zeker binnen mogen verwachten normaal gesproken. Het assistentieteam is dus ook niet ter plaatse in het bivak in een militaire kazerne in Uyuni, dat maakt het nog lastiger om alle info bij elkaar te krijgen. We houden u op de hoogte!


Na de afgelastingen van het tweede deel van etappe 5, de volledige etappe 6 en ook nog eens een rustdag zou je toch denken dat we er nu weer vol gas tegenaan kunnen. Helaas, etappe 7 voert ook deels weer door hetzelfde gebied en ook in La Paz heeft het veel geregend. Dat betekent weer dat aanpassingen aan de route nodig zijn, in plaats van de geplande 322 km is er vandaag maar 160 km te rijden tegen de klok. Erg jammer natuurlijk, maar het moet wel een beetje begaanbaar zijn en dat is blijkbaar niet zo. 

De organisatie heeft de rustdag gebruikt om een compleet nieuwe etappe uit te zetten, met delen uit de zesde etappe en delen uit het oorspronkelijke idee voor vandaag. Het kaartje onderaan klopt dus niet meer met hoe de route zal lopen, maar de start- en finishplaatsen zijn in ieder geval nog hetzelfde. Wat wel redelijk zeker is, is dat we nog steeds in de hoogte zitten en dat zal met deze nieuwe route niet zomaar veranderen. Er staan nu wel wat meer kilometers op de planning, oorspronkelijk totaal 622 km en nu 400 km verbindingm, 160 km special en nog eens 240 km verbinding naar Uyuni. 

Daarbij is deze zevende etappe ook het eerste deel van een marathonetappe, oftewel geen GINAF T5 4x4 vanavond. Daarom gaan er wat meer spullen in de Unimog zodat de mannen nog wat mogelijkheden hebben als er iets tegenzit. Starttijden zijn behoorlijk laat vandaag, pas in de Nederlandse avond begint het spektakel. Ook de nieuwsvoorziening zal wat lastiger zijn vandaag door de marathonetappe maar dat gaan we meemaken.

Hieronder ook weer de kaartjes van de route van deze etappe, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
640 km 161 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
42 341 Willems / Van Pelt 13:32:00 18:32:00
42 555 Offringa / De Bois 15:14:00 20:14:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.