8 januari 2016

Etappe 6: Uyuni - Uyuni

[update 22:00] Door het verschil in lengte van de proef komen de Hilux en de Unimog ongeveer gelijk aan de finish van hun proef, en ook nog bijna op dezelfde positie. MInder geluk voor Bernard ten Brinken vandaag, zijn splinternieuwe Hilux brandt helemaal uit nadat een kapotte band in brand vliegt achterin de auto, vlak nadat die gewisseld is. Enorm zuur natuurlijk, zeker gezien de mooie resultaten van de afgelopen dagen. De Peters rijden rond de 55e plaats rond en hebben nog zeker een uur te rijden tot de streep.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
39 344 WILLEMS (NLD) 06:22:17 + 01:21:10
38 556 OFFRINGA (NLD) 04:15:22 + 01:19:47

[update 19:45] Voorlopig lijkt het voorspoedig te gaan vandaag. Het is wat lastiger vergelijken tussen de truck en de auto gezien ze allebei een andere route rijden vandaag, maar het tempo lijkt er bij allebei goed in te zitten. Maik en Rob rijden als 37e WP8 voorbij op ongeveer 2/3e van de route. De snelheid ligt hoog in de top, de 542 km is door hen afgelegd in maar net iets meer dan 5 uur. Bij de trucks is weinig informatie aan het begin van de etappe, maar Kornelis en Thomas zijn toevallig ook als 37e bij het eerste waypoint langsgereden.


Weinig tijd om uit te rusten, want vandaag is de langste special van de rally. Dit jaar niet over de enorme zoutvlakte van Uyuni, maar er omheen. De trucks rijden een grotendeels andere special dus voor snelle assistentie is dit een onhandige dag. De hoogte zal vandaag weer een rol spelen, ook de afgelopen dagen zijn er deelnemers met last die daardoor tijd verliezen. Niet te vergeten hoeveel meer tijd dingen het kost om te tobben in zand of sleutelen met zo weinig zuurstof in de lucht.

De verwachting is dat we vandaag ook zand gaan zien na al de hoge snelheidsdelen van de afgelopen dagen. Aanvullend vertelt Maik nog over gisteren: "Het was een fantastische dag. Eerst 225 km bergpaden, passen van 4800 en 4400 meter hoog en gigantisch onweer, daarna zand, rivierbeddingen maar daar dus ook veel water en modder. Het was verreweg de mooiste dag tot nu toe. We hebben een mooie positie gehaald, zeker als je bedenkt dat we driekwart van de etappe zonder intercom hebben gereden. Gelukkig vond Rob ook daar een oplossing voor en ging het uitstekend. En als afsluiting vrienden gemaakt met de Boliviaanse president, geweldig!"

Verder is de weersvoorspelling voor vandaag niet zo best, en als we dan terugdenken aan vorig jaar zijn we blij dat de etappe niet over de zoutvlakte gaat maar er omheen.

Hieronder ook weer de kaartjes van de route van vandaag, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
180 km / 304 km (trucks) 542 km / 295 km (trucks)

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
45 344 Willems / Van Pelt 11:16:00 15:16:00
33 556 Offringa / De Bois 13:35:00 17:35:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.

En voor de trucks het volgende plaatje: