6 januari 2016

Etappe 4: San Salvador de Jujuy - San Salvador de Jujuy

[update 07:10] Ook de Unimog is aan de streep gekomen vannacht, rond half 2 Nederlandse tijd bereikten de mannen dan eindelijk het einde. Ze staan als 47e op de lijst, maar dat is enigszins onder voorbehoud gezien de hoeveelheid vertraging, maar ze zijn er! Als we de tijden zo bekijken hebben ze er dus nog 1,5 uur langer over gedaan dan Merceij en Erren.

[update 00:10] Peter en Peter hebben ook de finish bereikt, na heel veel tijd verloren te hebben. Ze zijn er nog bij en dat is goed nieuws, Kornelis en Thomas zijn nog onderweg maar daar ga ik niet op wachten, meer informatie daarover dus morgenochtend!

[update 23:50] De informatie vanuit de timing is erg beperkt, maar wel komt de informatie via Ilse Merceij dat Peter en Peter een kapotte draagarm hebben bij WP6 in de buurt. Tegelijk zijn ze gesignaleerd op CP3 wat in de buurt is van WP8 dus het lijkt erop dat er weer beweging is. Ook Kornelis en Thomas zijn daar voor een stempeltje geweest, maar wel een uur later. Beiden zijn nog niet aan de finish, zo lijkt het. We zullen moeten afwachten, maar de kans dat we de tijdwaarneming nog iets nuttigs zien zeggen is klein.

[update 22:20] Weinig beweging in de Unimog, die is nog steeds op pad naar WP6. Daar staan ook de beide Peters met de Kamera Express Hilux dus ik ga er vanuit dat ze daar bezig zijn. Met het oog op de marathonetappe is het natuurlijk van groot belang dat alles opgelost kan worden, want er is geen service vanavond...

[update 19:15] FINISH voor Maik en Rob in de Hilux, en dat betekent dus ook direct in het parc fermé parkeren en aan het avondeten. Verder is er weinig te doen nu de assistentieteams weg zijn, maar het zal wel goed zijn voor de sociale contacten in het bivak. 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
49 344 WILLEMS (NLD) 04:36:18 + 00:53:36
47 556 OFFRINGA (NLD) 08:51:34 + 04:53:18

[update 19:00] Ook de Unimog is op CP2 aangekomen, op een 38e plaats. Kornelis en Thomas gaan dus uitstekend vandaag. Maik en Rob ook, die zijn al WP9 voorbij en dicht bij de finish. Grote vraag is of er nog veel mensen sleutelen in de proef, of dat ze er allemaal zeker van zijn dat de auto het morgen ook gewoon weer zonder problemen volhoudt...

[update 17:50] Maik en Rob zijn ook vandaag goed onderweg met de Hilux, en zo te zien zonder problemen. Zojuist zijn ze als 48e WP7 gepasseerd, op een achterstand van 37 minuten op de Peugeots die vandaag het hele podium bezetten. Ondanks de gigantische hoeveelheid water die vannacht uit de hemel is gekomen blijkt de proef wel begaanbaar, in tegenstelling tot het bivak.

Kornelis en Thomas zijn ook onderweg met de oranje Unimog, zij reden WP2 voorbij op een 35e plaats. Dat betekent dat ze als laatste Nederlandse equipe rondrijden, maar wel op een mooie plek. Het lijkt erop dat de beide Peters vertraging oplopen, ze hadden allang bij WP6 moeten zijn en Eelco Bekker is hen inmiddels voorbij. Mochten ze de hulp van de mannen in de Unimog nodig hebben moeten ze daar nog wel een uurtje op wachten, die zijn er nog niet.

CP2 = WP4

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
50 344 WILLEMS (NLD) 02:01:51 + 00:25:34
38 556 OFFRINGA (NLD) 02:05:59 + 00:34:02

Deze vierde etappe staat in het teken van het eerste deel van een marathonetappe. Op het programma staat een grote lus rondom San Salvador de Jujuy, maar dat betekent niet dat onze assistentie kan blijven staan. Zij gaan alvast naar Uyuni in Bolivia waar we morgen naar toe gaan, en aan de finish is dus geen assistentie. In een 'normale' marathonetappe zoals we die kennen mag je dan sleutelen met alles wat je bij je hebt en wat je kunt bietsen bij je collegarijders.

Vandaag is alles anders. Bij de finish van de proef gaan de motoren, auto's en trucks direct in een parc fermé en mag er niet meer worden gesleuteld. Als je wilt sleutelen moet je dat dus voor de finish doen. Dit kan nog weleens behoorlijk invloed hebben op het klassement, maar het lijkt behoorlijk slecht weer dus de vraag is wederom of de volledige etappe wordt gereden.

Hieronder ook weer de kaartjes van de route van vandaag, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
200 km 429 km / 419 km (trucks)

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
61 344 Willems / Van Pelt 10:32:00 14:32:00
44 556 Offringa / De Bois 12:40:00 16:40:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.

En voor de trucks