15 januari 2023

Willems trots op behalen finish Dakar Rally 2023

Maik Willems en Rob van Pelt hebben de medaille voor het finishen van de Dakar Rally binnen. De coureur van het Bastion Hotels Dakar Team spreekt over de zwaarste Dakar in jaren: “Als je deze finisht, mag je best trots zijn en zeker na wat mij meegemaakt hebben. Deze telde mee.”

Zondag stond er nog een afsluitende rit van 136 kilometer op het programma. Daarin geen duinen, maar wel blubber, modder en een stuk strand. Willems was blij dat hij de finish van de proef bereikte. “De laatste dagen hebben we behoorlijk afgezien”, zegt hij. “Met die val in de elfde etappe heb ik een aardige tik voor m’n kop gehad en daar heb ik wel last van. Het is niet anders, maar ik ben blij dat het niet nog drie dagen langer duurde.”

Willems en Van Pelt kregen niets cadeau in deze editie, maar zijn na veertien etappes wel de beste Nederlandse equipe op de 35ste plek bij de auto's. Willems kijkt met voldoening terug. “Alles zat erin, het was superzwaar. Voor mij is het een van de zwaarste die ik heb meegemaakt. Er zat veel meer zand in, een goedmakertje van de afgelopen jaren.”

Terugkijkend op de rally is de negende etappe het hoogtepunt voor Willems. “Ik vond het mooiste moment wel dat we uit het moeras konden komen”, zegt de routinier. “Rob koos ervoor om te rijden door het diepste water, daar durfde niemand doorheen en was onaangeroerd. Dat vond ik een geweldig leermoment. Het water kwam metershoog, maar dat vond ik een sensationele truc van Rob.”

Voor Willems was het zijn zevende finish in negen Dakar-deelnames, Van Pelt finishte voor de zestiende keer. “Daar doe je het voor, de medaille is de kers op de taart. Op deze mogen we best trots zijn.”

 

15 januari 2023

Etappe 14: Al-Hofuf > Dammam

[update 12:30] Het is klaar, de finish is behaald! Zoals verwacht was het een snelle special, en Maik en Rob hebben een solide 38e tijd bij de auto's behaald. Algemeen geeft dat een 35e plaats in het T1 klassement (prototype auto's) en een mooie 3e plaats in het T1.1 klassement. Dat laatste komt vooral omdat de meeste auto's tegenwoordig T1+ zijn, met de grotere wielen en veeruitslag. Maik en Rob rijden wat dat betreft in een wat conventionelere auto. In hetzelfde klassement vinden we ook de Nederlanders Klaassen/Rooth (4e) en Van Loon/Lemmen (5e). 

Oja, Maik en Rob zijn trouwens de beste Nederlanders in het autoklassement. Na het uitvallen van Erik van Loon en de straftijd van de gebroeders Coronel waren zij ineens de hoogst geklasseerden en die positie hebben ze niet meer afgestaan. 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
38 243 WILLEMS (NLD) 01:36:50 + 00:27:26

Algemeen klassement T1

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop Straftijd
35 243 WILLEMS (NLD) 71h30m33s + 26h27m18s + 01h20m00s

Algemeen klassement T1.1 - Prototype Cross-Country cars 4x4

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop Straftijd
3 243 WILLEMS (NLD) 71h30m33s + 26h27m18s + 01h20m00s

Dit is hem dan, de laatste etappe van Dakar 2023. We zijn er nog, met ons witte startnummer en er zijn er een heleboel die dat niet meer kunnen zeggen. Maar het is pas over als je echt over de streep bent, zelfs deze laatste 136 km blijft het gewoon opletten geblazen. Als het bivak voor de laatste keer wordt ingepakt en alles al wat beter wordt opgeborgen omdat het toch niet meer eruit hoeft knallen Maik en Rob nog door de laatste special heen. Langs de kustlijn van de Arabische Golf richting Dammam. De snelheid zal hoog zijn, maar dat heb je zelf in de hand. Maik zal ongetwijfeld niet de maximumsnelheid opzoeken omdat we nu ook echt aan willen komen, en het zou niet de eerste keer zijn dat iemand strandt op het allerlaatste stukje. Veel zal er niet meer veranderen in het klassement, en dat betekent ook nog eens een dat een prachtige 36e plaats in het T1 klassement lonkt. 

Verbinding Special stage
281 km 136 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
45 243 Willems / Van Pelt 12:01:30 10:01:30

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.