3 januari 2016

Prima resultaat voor Willems, geen start voor Merceij

Maik Willems heeft de proloog van de Dakar 2016 met een knappe 35ste tijd afgerond. Met zijn Toyota was Willems maar 56 seconden langzamer op de 11 kilometer sprint dan winnaar Bernhard ten Brinke. Peter Merceij daarentegen mocht niet beginnen in de proloog, die werd stil gelegd en uiteindelijk afgelast net voordat Merceij zou starten.

“We stonden met de helmen op en de gordels om te wachten op de start, toen we te horen kregen dat het werd geneutraliseerd,” vertelde Merceij’s navigator Peter Erren. Maik Willems was op dat moment net klaar met de 11 kilometer, die hij in 7 minuten en 4 seconden aflegde: een resultaat waar Willems zeer tevreden mee was. “Na het startpodium begon het echt te kriebelen. Ik kon niet wachten om aan die proloog te beginnen. Het is natuurlijk maar een klein proefje; het stelt niet veel voor. Maar ik ben heel blij met de manier waarop we het hebben gedaan: beheerst, scherp, niet te veel gedweild. De adrenaline komt nu wel mijn oren uit, maar dit is echt een heel prettig begin.”
De proloog was bedoeld om de startvolgorde vast te stellen voor de eerste etappe, maar ondanks dat Willems als 35ste in de uitslag is geklasseerd, staat hij als 52ste op de voorlopige startlijst voor de etappe.

De auto’s die door de neutralisatie van de proloog geen tijd hebben kunnen zetten, starten op volgorde van hun startnummer. Na de ongeveer 300 kilometer verbinding naar de proef, start Willems volgens het voorlopige schema om 12.26 uur (16.26 u Nederlandse tijd) aan de 258 kilometer lange proef en Merceij daar tien minuten later aan beginnen. De finish ligt in Villa Carlos Paz, bij Cordoba.