3 januari 2016

Etappe 1: Rosario - Villa Carlos Paz

[update 14:50] Inmiddels is bekend geworden dat de etappe volledig gecanceld is door de weersomstandigheden ter plaatse. Dat betekent weinig actie verder vandaag, de mannen zullen over de assistentieroute naar het bivak van Villa Carlos Paz rijden. Als ik het zo in mag schatten is ook dat een behoorlijk stukje rijden maar dus helaas geen proef vandaag. Hier kun je nog zien dat Maik er net zo'n zin in had.

[update 13:30] Het is nog steeds behoorlijk slecht weer, het laatste verhaal is dat alle motoren en quads gezamenlijk naar CP1 rijden op km 121 om te zien of ze daarvandaan alsnog kunnen starten. Blijkbaar is de route door al het water ook niet goed begaanbaar.


Na de neutralisatie van gisteren op de proloog is de startvolgorde toch wat verwarrend geworden. Bij de trucks is helemaal niet gereden en wordt gewoon gestart volgens startnummer. Bij de auto's wordt deels gereden volgens de uitslag van gisteren, en deels op startnummer. Op wonderbaarlijke wijze is de startplaats van Maik en Rob echter als 52e terwijl ze gisteren als 35e zijn gefinisht

Vandaag begint weer met een flinke verbinding, zo te zien ruim 300 km. De exacte getallen heb ik nog niet boven water, om het de topteams wat moeilijker te maken probeert de organisatie ook steeds meer details op het laatste moment pas te delen zodat zij meer moeite hebben om de route voor te bereiden. Om het veilig te houden rijden de motoren en quads gedeeltelijk een andere route. In de eerste etappe werden smalle paden, hoge temperaturen en ook hoge snelheden verwacht, maar op het moment is het enorm slecht weer. De start is met 30 minuten uitgesteld maar de ter plaatse vraagt men zich af of dat gaat helpen, er is veel regen en wind en de helikopters van de organisatie kunnen niet opstijgen. Blijkbaar wordt er momenteel overwogen om de hele etappe te cancellen. 

Hieronder ook weer de kaartjes van de route van morgen, inclusief het hoogteprofiel van de special. Het tijdsverschil met de rally is overigens 4 uur, en dat betekent dus dat het daar 4 uur vroeger is dan in Nederland. De starttijden voor de verbinding zijn een kleine 3 uur eerder overigens.

Verbinding Special stage
404 km 258 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
52 344 Willems / Van Pelt 12:26:00 16:26:00
53 556 Offringa / De Bois 14:23:30 18:23:30

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.