10 november 2015

Preproloog 2015: Alles klaar voor vertrek

De RTL GP Preproloog is een jaarlijks hoogtepunt in de voorbereiding naar Le Dakar. Het is uniek in de wereld en eigenlijk is er nergens iets vergelijkbaars. Elk jaar weer reizen duizenden af naar Valkenswaard om alle auto's, motoren, quads en trucks van dichtbij te kunnen zien, op de foto te gaan met de Dakaristen en misschien zelfs wel even achter het stuur van een echte Dakarauto te zitten. Het Eurocircuit kleurde al vroeg oranje van de Bastion Hotels petjes, en we mochten meer dan 320 gasten verwelkomen in de speciale Bastion Hotels VIP tent. Hier stond de koffie al klaar, was er van alles te eten en was de actie op de baan live te volgen op een groot scherm. 

Maar de Preproloog draait toch vooral om het bekijken van al het materiaal wat er vanuit ons kikkerlandje naar Zuid-Amerika gaat om daar te gaan voor de finish en misschien zelfs voor een mooie eindklassering. Dat kon dan ook prima, ook langs de baan was er genoeg spektakel en het was fantastisch weer. De organisatie meldde meer dan 23.500 bezoekers! De laatste jaren weten ook steeds meer buitenlandse fans het circuit te vinden, en ook de Dakar organisatie was weer aanwezig en verbaasd over de omvang. 

Bij het Bastion Hotels Dakar Team was van alles te zien. Naast de Overdrive Hilux van Maik Willems en Rob van Pelt was daar ook de weer volledig opnieuw opgebouwde Unimog waar Kornelis Offringa en Thomas de Bois de finish mee gaan halen. Kornelis: "Gisteren kwam de bak terug en die hebben we er gelijk weer op gezet. Dan begint het er gelijk weer op te lijken hè, en het is toch altijd weer meer werk dan je denkt." Ook was de 'oude' RAV Desert Proto aanwezig, waarmee Maik en Rob de baan rond gingen. De machtige V8 blijft een indrukwekkend geluid maken. De Overdrive Hilux van Peter Merceij en Peter Erren stond natuurlijk ook bij het team, aangezien ze samen uit zijn tijdens Dakar 2016. Het plaatje was compleet me de GINAF racetruck van Simon van der Mark, al blijft die dit jaar thuis. De grote 6x6 assistentietruck gaat uiteraard wel mee. 

De komende week is het nog tijd voor de laatste puntjes op de i, en 19 november worden Hiluxen, Unimog en GINAF verwacht in Le Havre om in te schepen voor de overtocht naar Buenos Aires. En dan begint natuurlijk het lange wachten op eind december...