7 oktober 2015

De eerste dagen van de Oilibya Rallye

Afgelopen maandag begon de Oilibya rallye du Maroc in Zagora, en ook de knaloranje Hilux met Maik Willems en Rob van Pelt erin is daar natuurlijk aanwezig. Vooral om weer meer ervaring op te doen in de auto, en als voorbereiding op Dakar 2016. Het team is uitgebreid met een tweede Overdrive Hilux, bestuurd door Peter Merceij en genavigeerd door Peter Erren. Ook voor hen is de rally voorbereiding en training voor Dakar 2016, in een spiksplinternieuwe auto.

De eerste dagen verlopen uitstekend, de auto's lopen als de brandweer en eigenlijk zijn er weinig noemenswaardige problemen. In deze rally is een FIA klassement en een Open klasse, waar ons team start in de laatste. In de FIA klasse zijn alle fabrieksauto's van MINI, Overdrive en Peugeot te vinden, hier wordt gestreden om het FIA Cross Country Rally kampioenschap. Op dit moment rijden Maik en Rob als 3e auto algemeen in de open klasse, Peter en Peter zelfs 2e! Het verschil is maar 5 minuten, dus morgen kan het weer anders zijn. In de open klasse starten overigens ook alle trucks, waar er ook weer veel van aanwezig zijn in Marokko. De Oilibya rally is eigenlijk de laatste serieuze rally die als voorbereiding voor Le Dakar gereden wordt, erna is nog precies genoeg tijd om al het materiaal weer helemaal als nieuw op te bouwen en op tijd te vertrekken naar Zuid-Amerika. 

Om nog even in te gaan op de etappe van vandaag, eerst waren er maar liefst 100 km behoorlijke duinen, heel veel stenen en aan het einde weer een kleine 20 km kleine, gemene duintjes. De Hiluxen gingen er zonder moeite doorheen, maar er bleek toch wel behoorlijk schade te zijn bij veel andere deelnemers. 

Morgen een lange etappe waarbij afscheid wordt genomen van Zagora als standplaats. Er staat 650 km op de planning, richting Agadir wat helemaal aan de westkust ligt. Maik Willems meldt: "Morgen krijgen we een lange route voor onze kiezen, veel oueds (drooggevallen rivier) en stenen. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren, tot nu toe houdt alles het prima en is het een geweldige training voor Dakar."

 

Foto's door Rallymaniacs.com / Marcel Vermeij