17 januari 2015

Maik Willems stapt nog één keer in de trein

Nog een paar uur en dan is het zover: het podium aan de finish in Buenos Aires. Maik Willems en Rob van Pelt baanden er relatief probleemloos hun weg naartoe. Nog maar 174 kilometers liggen in het verschiet. “Natuurlijk lonkt het podium. Je neemt je voor om rustig aan te doen, maar na vijf minuten ben je dat vergeten.”

De voorlaatste etappe van de Dakar 2015 was er nog even eentje van 300 kilometer treintje rijden in het stof. Op de snelle maar smalle paden, met onoverzichtelijke afdraaiende bochten was het link. “Situaties die niet in het roadbook staan, daar zijn we aan gewend. Die hebben we iedere dag gehad. Maar ik heb toch tien, vijftien keer bovenop de rem gestaan vanwege totaal onverwachte situaties. Daar kon het nog heel erg mis gaan. Ik heb er een heleboel met blikschade zien staan en rijden. Dat wil ik mijn Toyota niet aandoen, zo kort voor het slotpodium.”

De bochten waren lastig, maar het stof maakte het nog lastiger. Er was echter niet aan te ontkomen. Willems probeerde een half uur om voorbij een truck te komen, maar legde zich toen bij de situatie neer. “Ik win een minuut en vervolgens hang ik in het stof van de volgende. We zijn maar in de trein gestapt en zijn zo naar het station gereden. Maar ik hoop wel dat dit de laatste keer was, want dat treintje rijden in het stof heb ik nu wel gezien.”