16 januari 2015

Willems: De auto maakt een wereld van verschil

Ongemerkt schoof Maik Willems de afgelopen dagen verder omhoog in het klassement, naar de 42ste plaats inmiddels. Het ging met kleine stapjes, die zijn te danken aan die ene grote stap die Willems in de zomer zette: hij kocht een degelijke auto. De Toyota Hilux van Overdrive, of de acht jaar oude Toyota waarmee hij vorig jaar reed – het is een wereld van verschil.

“Niet alleen omdat die auto al acht jaar oud was en een aantal Dakars op de teller had,” zegt Willems. “Maar de techniek staat niet stil. Deze Hilux een goede auto noemen, is een understatement. Hij heeft nog geen klap verkeerd gegeven, we hebben geen minuut problemen gehad. Het was een zware Dakar, maar aan de auto heeft het niet gelegen.”

Na al het geweld van de afgelopen weken was de elfde proef appeltje-eitje voor de Bastion-mannen en de auto. De 194 kilometer tegen de klok raffelde Willems in minder dan tweeëneenhalf uur af. “Het viel niet tegen,” vond hij. “Ik hou niet van dat jakkeren over die snelle paden. Je gaat te hard zonder dat je er erg in hebt en ineens duikt er dan een spekgladde, scherpe rotbocht op.”

Door de hevige regen van de voorbije dagen stond er ook veel water in anders droge beddingen. Dat was leuk, maar één keer ook even spannend. “Daar stond best veel water in. Zeker een halve meter, misschien wel meer. We kregen even natte voeten en de auto sputterde wat tegen. Maar over het geheel genomen ging het heel best.”

Aan de finish van de etappe, in Termas de Rio Hondo, waar de Dakar bivakkeert op het racecircuit, streepte Willems de dag af. “Nog twee. Die zie met het grootste vertrouwen tegemoet.”