14 januari 2015

Slooppartij na aardig begin

Het begin van de negende etappe van de Dakar 2015 was nog wel aardig: 50 kilometer duinen. De slooppartij van 400 kilometer die volgde, had voor Maik Willems niet gehoeven. Voor zijn ‘snelle assistentie’ Werner Zoetaert ook niet. Die lag op zijn kant in een greppel. Willems zette ondertussen een keurige 43ste tijd neer.

“We sjeesden mooi door de duinen,” opent Maik Willems zijn relaas. “Maar daarna was het anderhalf uur sloopwerk op grindpaden vol stenen. Vervolgens kwam de afdeling feshfesh. In de tweede, derde versnelling konden we er redelijk doorheen ploegen, maar alles zit onder de troep. Het kruipt echt overal in en tussen. Daarna ging het slopen weer verder.”

Willems en zijn navigator Rob van Pelt besloten om niet door de proef ‘te donderen’ maar het met enige terughoudendheid aan te pakken. “Met beleid, rustig aan, met de blik op morgen.”

Voor de zekerheid werd in het bivak in Calama een verse koppeling in de Bastion-Toyota gebouwd. Door het feshfesh bleef die een beetje plakken en een vastlopende koppeling is met nog maar een paar dagen Dakar te gaan, niet wenselijk. “Het gaat goed zoals ‘ie gaat, dus dat wil ik graag nog even volhouden,” zei Willems.