11 januari 2015

Lief zijn voor het materiaal betaalt zich uit

Maik Willems deed geen gekke dingen in de tweede helft van de marathonetappe, terug naar Iquique. Robby Gordon, een van de hotshots van de Dakar Rally, deed dat wel. Het gevolg was dat Willems de achtste etappe afsloot op de 45ste plaats met een tijd van 4 uur 39 minuten en 5 seconden: slechts een paar minuutjes achter Gordon op de 43ste plaats.

“Wij zijn lief voor het materiaal,” merkte Maik Willems op, bij aankomst in Iquique na het tweedaagse rondje Bolivia. “Ik heb nog geen band lek gereden, gewoon omdat ik niet als een dolle overal doorheen scheur. Ik heb niks te winnen met jakkeren.” De Bastion-Toyota reed zodoende in prima conditie het bivak in waar morgen de rustdag is. Willems sluit de eerste week van de Dakar 2015 af op een keurige 42ste plaats algemeen.

De marathonetappe was Willems best bevallen. Op het avontuur met een minitsunami door slecht weer en een uur graven in de modder na dan. “Het mooiste vond ik de mensen in Bolivia, die met een bijna kinderlijk leuk enthousiasme langs de route stonden. ’s Morgens om acht uur stonden er al duizenden mensen te zwaaien. Heel indrukwekkend.”

Willems had zich verheugd op het laatste deel van de achtste etappe: de beroemde afdaling van de duinen naar het bivak in Iquique. “Op grond van alle verhalen, dacht ik: Oei. Maar het bleek allemaal reuze mee te vallen. Als je maar niet te gek doet en de auto in het spoor houdt. Rob roept op tijd: ‘Gas erbij’ of ‘Doorschakelen naar 5’. Het was een leuke ervaring, maar zo spannend als iedereen me probeerde wijs te maken, was het allemaal niet.”