11 januari 2015

Vast in de modder na minitsunami

Noodweer op de proef van de zevende etappe, de marathonetappe naar Bolivia, heeft het Bastion Dakar-team danig op de proef gesteld. De route liep door een rivierbedding, waarin door de regen ineens een soort minitsunami ontstond. “Het water kwam recht op ons af,” vertelt Maik Willems. “Een bizarre ervaring. We konden nog net wegkomen.”

Het weer in Bolivia was bar en boos: regen, onweer, hagel, zelfs natte sneeuw. “Erg veel regen,” zegt Willems. “Het was spekglad. Er stroomde voortdurend een centimeter of tien water over het pad. Het zakte niet weg in de grond.”

Willems reed naast de inmiddels met water en modder gevulde stroom verder, maar stuitte op een zijtak van het riviertje. Een poging daar doorheen te komen, liep letterlijk vast. “Daar hebben we een uur vast gestaan in de blubber. We hebben de halve rivierbedding moeten wegscheppen om weer los te komen. Tot onze enkels in de prut, in de stromende regen.”

Eerder al had de Toyota Hilux vast gestaan in een knip op een breed spoor, maar daar hadden de heren de wagen vrij snel uit kunnen krijgen. “Zo maak je dagen niks mee en zo van alles. Gelukkig hebben we geen schade of lekke banden gehad. Het was alleen hartstikke koud en nat.”