10 januari 2015

Steeds gemakkelijker door de duinen

Maik Willems vindt het nog steeds ‘een gedoe’, de duinen. Maar hij stuurt zijn Bastion Toyota er wel met steeds meer vertrouwen doorheen. In de zesde etappe van de Dakar 2015 leverde hem dat een keurige 45ste tijd op en de 50ste plaats in het klassement.

De zesde etappe was een heerlijke dag, vol afwisseling. “Eerst zand, stenen en feshfesh, daarna duinen. Heel mooi,” vond Willems. “Het laatste stuk van de duinen was wel rommelig. Overal stonden auto’s en trucks te klieren. Ik vind het nog steeds een gedoe, maar wij zijn er vrij vlotjes doorheen gekomen. Met beleid.”

Met de marathonetappe naar Bolivia voor de boeg staan Willems en navigator Rob van Pelt er prima voor. Ze hebben nog weinig echte problemen gekend, de Hilux houdt zich goed en ze bollen constant mee in het veld. De auto heeft voor de marathonetappe, waarbij ’s avonds geen assistentie of service is toegestaan, nog een grote beurt gekregen om de kans op problemen zo veel mogelijk te verkleinen. “Hij is verwend met nieuwe stuurkogels en verse banden.”

De mannen waren ook mooi op tijd in Iquique, zodat ze een goede nachtrust konden pakken voor de twee lange dagen op 3000 meter hoogte. “Die hoogte doet ons niks. Wij hebben staalpillen. Hè, Rob. Zonder gekheid: ik zie er niet tegenop. De auto heeft zich bewezen als betrouwbaar en wij voelen ons ook prima. Het lijkt me een mooi avontuur zo’n marathonetappe. Zeker in Bolivia.”