4 januari 2015

Maik Willems tevreden na eerste dag in het stof

Van de 175 kilometer die de eerste wedstrijdproef van de Dakar 2015 telde, reed Maik Willems er 170 in het stof. Veel winst was er daardoor niet te boeken voor de Bastion-Toyota. Toch wisten Willems en zijn navigator Rob van Pelt als 78ste te finishen, terwijl ze als nummer 100 van start waren gegaan. “Ik kan niet anders dan tevreden zijn.”

In het stof kun je weinig, wist Maik Willems. Ja, brokken maken. En dat was niet de bedoeling. Willems probeerde wel een paar keer een auto te passeren, maar liet zich terugzakken als bleek dat het niet kon. “Het waren maar smalle paden,” vertelt Willems. “Soms kon je wel dichter op een voorganger kruipen, maar als het zicht minder dan 20 meter is, zijn de risico’s te groot.”

In het stof misten Willems en Van Pelt een keer een bochtje. Zonder consequenties, maar de waarschuwing kwam luid en duidelijk over bij het duo in de oranje Toyota Hilux. “Je zag soms echt geen hand voor ogen. Er zat nauwelijks wind, dus het bleef ook allemaal hangen.”

Over de 78ste tijd had Willems dan ook niets te klagen. “We hebben lekker gereden. De auto bevalt erg goed. Als we het zo nog dertien dagen volhouden, vind ik het prima.”

Bastion-teamgenoot Werner Zoetaert sloot de eerste etappe af met de 122ste tijd, op een half uurtje achter Willems.