5 oktober 2014

Etappe 1: Erfoud - Damia

De eerste etappe verliep vlekkeloos voor Maik en Rob in de nagelnieuwe Overdrive Hilux. De auto loopt geweldig en bracht de mannen tot een 33e plaats in de einduitslag van de auto's. In de Oilibya Rally is een FIA en een 'open' klasse, en in die laatste staat de Hilux ingeschreven. Met de prestaties van vandaag betekent dat een 15e plaats in het open klassement, waar overigens ook de trucks onder vallen. Maik vertelt: "De auto loopt fantastisch. Eigenlijk komen we nog niet in de buurt van wat hij kan, het is onwaarschijnlijk hoe makkelijk de auto stuurt en reageert op het gaspedaal. In de duinen hebben we de bandendruk niet eens verlaagd, en nog kwamen we er probleemloos doorheen."

Door de weinige problemen was ook het prepareren van de auto een eenvoudige klus vandaag. Er was tijd voor het inpakken van wat extra reservespullen en nakijken van kleine dingetjes, maar voor het avondeten was de Hilux al klaar voor de volgende dag. Jan, de monteur voor de Hilux, houdt echter niet van verveling en staat daarom gelijk de mannen bij die de GINAF weer klaarmaken voor de tweede etappe.

Helaas was er voor equipe Van Der Mark / Koeten vandaag goed en minder goed nieuws. Het goede nieuws begon al vroeg, Simon van der Mark was vandaag jarig en dus waren er ladingen felicitaties bij het ontbijt. Zelfs bij de rijdersbriefing 's avonds werd nog aan Simon gedacht, zelfs de organisatie wilde daar even aandacht aan besteden. Met de GINAF ging het vandaag minder goed. Simon: "Ik had me een beter verjaardagscadeau kunnen wensen. Op de proef verloren we al flink wat tijd omdat de linkervoorband van de velg liep. Dat kwam doordat het bandenaflaatsysteem niet helemaal goed werkte. Een paar minuten later ging dit weer mis, en we knalden ook nog van een heel gemene rand af in de duinen. Het was maar een duintje van 2 meter hoog, maar ik had behoorlijk last van mijn rug. We zijn hierna de proef uitgereden. Nu gaat het alweer een stuk beter, er is al flink gemasseerd en morgen gaan we er gewoon weer tegenaan."

Morgen start de etappe weer vanaf Hotel Belere in Erfoud, het team is gestationeerd bij een ander hotel in de buurt. Hier is een mini bivakje opgebouwd, en dan blijkt dat die oranje spullen toch wel aantrekkingskracht hebben op de vele toeristen in de buurt. De special is 211 kilometer, en ook nog eens 37 km verbinding. Finish is in Merzane maar we zullen de komende dagen nog gewoon vanuit ons eigen bivakje blijven vertrekken. Hieronder nog de samenvatting van de dag, voor de oplettende kijker is ook de Bastion Hotels Hilux nog te zien. De start van de verbinding morgen is om 9:45 voor de Hilux en 10:14 voor de GINAF. De start van de special is 35 minuten later. Dit zijn trouwens de locale tijden, in Nederland is het dan een uurtje later.