17 januari 2024

Maik Willems ligt nog lang niet op apegapen

Ondanks wat zorgen over het differentieel finishte behaalde Maik Willems woensdag relatief eenvoudig de finish van de tiende etappe van de Dakar Rally. De coureur van het Bastion Hotels Dakar Team reed wel nog een band aan gort, maar dat was slechts een detail. Uiteindelijk haalde hij met zijn Toyota Hilux als 44ste de finish in het autoklassement.

“We hebben weinig meegemaakt”, zei hij vanuit het bivak in Alula. “De enige zorg was het differentieel, want die lekte een beetje. We hebben een paar keer gecheckt of er nog voldoende olie in zat. We hadden een keerring die niet helemaal paste van Nissan geleend. Daar komen we morgen ook wel meer door. De onderdelen in de rally beginnen zo langzamerhand op te raken. Verder was het niet zo’n spannende dag.”

Die dag bestond uit ‘veel paden’, ’s middags afgewisseld met steenpartijen. “Dan moet je op de rem anders rijd je je band aan gort.” Of het aan die steenpartijen had gelegen wist hij niet, feit was wel dat hij op enig moment constateerde dat hij inderdaad een band aan gort had gereden. “Het was de vierde lekke band van deze rally. Vaak zitten de stenen verborgen in het zand. Je ziet ze niet, maar ze zitten er wel.”

Banden
Lekke banden rijden in de Dakar Rally is bijna onvermijdelijk. Maar het gemiddelde aantal lekke banden is een stuk lager dan een aantal jaar geleden, constateerde Willems. “Ongelooflijk wat die banden kunnen hebben. Elke keer verbaast me dat meer. Vroeger hadden we er één of twee lek per dag en nu gemiddeld een halve per dag. Er zit veel ontwikkeling in we hebben grotere banden op deze auto. Dat is een geweldig voordeel. Je kunt daarmee steviger over dingen heen rijden. Al schiet je er niks mee op, want iedereen heeft nieuwe auto’s.”

Trouwens, ook het niveau van de auto’s is geweldig toegenomen in de afgelopen drie, vier jaar, stelde Willems vast. “Vorig jaar was ik één van de laatste der Mohikanen met een oud type. Het was buffelen en bikkelen om aan de streep te komen. Nu kom ik gewoon weer goed mee. Tuurlijk is dat leuker rijden. Eén keer een geweldig avontuur is leuk, maar niet elke dag alsjeblieft.”

Yanbu is nog ver
Dat is in zijn geval dan ook zeker niet het geval. Hij is de Dakar Rally tot dusver relatief probleemloos doorgekomen. Maar waar wielrenners zeggen dat ‘Parijs nog ver is’, kon de hotelondernemer zeggen dat Yanbu nog ver is. Daar finisht de rally over twee dagen. En in de tussentijd kan er nog doodleuk van alles misgaan.

Willems: “Morgen is het een belangrijke dag. Het schijnt een zware dag te worden. En een lange dag. In de voorlaatste etappe wordt iedereen nog eens flink afgeknepen. De laatste druppel wordt er nog uitgeperst. Dat is bijna traditie.”

Mocht hij ook die rit overleven, dan is de laatste etappe een stuk minder veeleisend. Althans, dat verwacht hij. “Die stelt nooit zoveel voor. Dat is meer een feestetappe. Laat die laatste etappe maar komen. Al mogen we van mij nog wel een week doorrijden. Dat meen ik echt. Het is niet zo dat we hier apegapen liggen.”