10 januari 2024

Etappe 5: Al-Hofuf - Shubaytah

[update 17:20] Inderdaad, de snelheid was niet zo hoog vandaag maar het aantal kilometers was dat ook niet. Maik en Rob zijn aan de streep gekomen met een keurige 46e tijd na helemaal achteraan te starten. Inmiddels zijn ze ook in het bivak beland, straks het hele verhaal!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
46 264 WILLEMS (NLD) 02:08:30 + 00:31:05

Nagenoeg de kortste etappe van deze Dakar staat op deze dag gepland, maar dat betekent niet dat het makkelijk wordt. Ten eerste moeten we eerst nagenoeg de hele verbinding van 500+ km afleggen, ten tweede is de special in het 'Empty Quarter' - de enorme woestijn die het zuidoosten van Saoedi-Arabiƫ omvat. Overal zand, en dat vinden we natuurlijk fantastisch. Door die enorme verbindingsetappe start de special behoorlijk laat maar vergeet niet dat we eerst even van Amsterdam naar Parijs moeten.

We moeten vanaf achteren starten en zullen dus met een beetje geluk ook nog een berg deelnemers in moeten halen, onderweg naar de 48h marathonetappe die zich in hetzelfde gebied rond Shubaytah zal afspelen. De snelheid zal wel flink lager liggen, gisteren gingen de toppers met 115 km/h gemiddeld (!!) over de proef, dat zullen we vandaag zeker niet zien. In dit soort etappes is altijd veel te winnen als je uit de problemen blijft, maar tegelijk ook veel te verliezen door kleine dingen.

Verbinding Special stage
527 km 118 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
60 264 Willems / Van Pelt 15:24:00 13:24:00

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.