6 januari 2024

Etappe 1: Al-'Ula > Al Henakiyah

[update 17:30] En daar is dan ook de finish, prachtige tijd voor Maik en Rob en het lijkt erop dat ze een eindsprint hebben ingezet naar een 41e tijd. En nu door naar het bivak in Al Henakiyah waar Jan, Gert-Jan, Theo en Werner op hen wachten. Later meer!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
41 264 WILLEMS (NLD) 05:55:11 + 01:19:11

[update 13:55] We zijn even onderweg inmiddels, en Maik en Rob zijn goed onderweg. Ze zijn wat teruggegaan in positie maar dat was te verwachten, er waren een heel aantal deelnemers die normaal gesproken sneller zijn achter hen gestart. Een 47e tijd op km 225 (en dus over de helft), en in de komende minuten zullen ze normaal gesproken bij WP6 aankomen. Verdient trouwens wel even de opmerking dat bijna alle auto's die nu deelnemen ofwel een T1.2 zijn (buggy, zoals de Coronellen) of een T1+ zoals de nieuwe auto van Maik en Rob. De T1.1 (zoals onze oude auto) is bijna uitgestorven, meen dat er nog 2 meedoen.

Door de vertraagde start ligt de finish van de trucks overigens bij km 281 vandaag (WP6/CP2). Dat betekent voor de auto's dat het parcours na dit meetpunt er in ieder geval een stuk beter bij ligt, maar als je snelle assistentie uit een vrachtwagen nodig hebt gaat dat waarschijnlijk weer wat moeizamer.

WP5 (km 225)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
47 264 WILLEMS (NLD) 02:35:20 + 00:34:17

[update 10:10] De start is een uur uitgesteld wegens een ongeval met een toeschouwer (dus voordat de auto's gingen starten al). De toeschouwer is behandeld en naar het ziekenhuis afgevoerd. Betekent dat Maik en Rob dus om 12:22:30 zullen starten, of 10:22:30 NL tijd.


Na de proloog van gisteren zijn we lekker warmgedraaid, en kan vandaag de rally echt beginnen. We verlaten Al-'Ula na heel wat dagen en gaan naar Al Henakiyah. En hoe, we krijgen gelijk ruim 400 km aan special voorgeschoteld wat deels zal lijken op de proloog qua ondergrond, maar dat is deels. Deze etappe is volledig nieuw (jaja, soms worden etappes of delen daarvan hergebruikt) en Tom Colsoul, jarenlang navigator in de top van de auto's en trucks en nu in dienst van de organisatie, vertelde daar bij RTL al over dat deze etappe nu al het verschil zal gaan kunnen maken. Er wordt een zware rally beloofd en wat dat betreft is het misschien wel het beste moment voor Maik en Rob om met een nieuwe auto te komen.

De etappe gaat in ieder geval ook langs en over een vulkanengebied. Dat is nou niet echt alledaagse kost voor eigenlijk iedereen dus wat dat betekent gaan we zien. Het zal in ieder geval behoorlijk grijs zien, in heel veel varianten. Maik en Rob zullen natuurlijk ook vandaag weer proberen het beste uit de nieuwe auto en zichzelf te halen, maar het allerbelangrijkste is gewoon ook vandaag de finish halen en laten we daar maar mee beginnen.

Verbinding Special stage
127 km 414 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
30 264 Willems / Van Pelt 11:22:30 09:22:30

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.