3 januari 2024

Goedgekeurd! En nu begint het wachten

Vandaag was er genoeg te doen, nadat we gisteren ons bivakplekje hadden ingericht konden we vandaag de Hilux eens lekker aan de tand voelen. Vroeger deed je dat niet, toen reed je een rondje en moest het maar goed zijn maar inmiddels is daar door de organisatie gewoon een parcours voor uitgezet. Dat was eigenlijk ook wel heel lekker want de heren monteurs zijn gisteren (en vannacht) toch eigenlijk nog best wel druk geweest om de auto helemaal klaar te zetten.

Maik vertelt: "De shakedown deden we ongeveer 50 km vanaf het bivak, en dat was werkelijk waar een schitterende proef met alles erop en eraan. Stenen, gravel, snel, technisch en zelfs 2 duinen. We hebben deze twee maal gereden en alles was prima. De auto was prima, en wij ook. En natuurlijk waren ook Jan en Gert-Jan prima want die hadden alles gewoon weer goed voor elkaar."

Toen was het daarna op naar de technische keuringen, tegenwoordig bemoeit ook de autosportfederatie FIA zich hiermee omdat Le Dakar nu onder het wereldkampioenschap cross country valt. Deze zgn. scrutineering is ook gewoon het bivak en we werden om 16:00 uur verwacht. Voor sommigen wordt dit gezien als het moeilijkste van de rally (en eerlijk is eerlijk, ook wij hebben weleens wat uitdagingen gehad) maar het ging dit keer grandioos. De auto is natuurlijk gloednieuw, dus ook opgebouwd volgens de laatste eisen en dat scheelt natuurlijk een heleboel. Ook wordt er tegenwoordig al veel meer gecontroleerd voor het inschepen waardoor deze keuring ter plaatse echt de finishing touch is.

En nu begint het wachten, we zijn namelijk helemaal klaar. De auto is goedgekeurd en daar is dus niks meer aan te doen, en vrijdag is de proloog. Morgen dus een daagje rondhangen en vrijdag feitelijk ook want de proloog is maar 20 km. Zaterdag gaat het dan echt beginnen, en dan gaan we ook pas naar het volgende bivak.