31 december 2023

Bastion Hotels Dakar Team voor de tiende keer erbij in Le Dakar 2024!

Het lijkt misschien alsof het stil is geweest rondom het Bastion Hotels Dakar Team, maar niets is minder waar. U wist het alleen nog niet. Afgelopen oktober reden Maik en Rob in redelijke stilte met hun spiksplinternieuwe Toyota Hilux T1+ mee in de Rallye du Maroc. Niet in het oranje maar in een volledig kale zwarte auto, want de auto was op het allerlaatste moment klaar. Die eerste rally ging geweldig, aldus Maik. "De vorige auto was toch alweer een jaar of 6 oud, en het verschil met deze nieuwe is gigantisch. De motor ligt verder naar achteren waardoor de gewichtsverdeling ten alle tijde (tank vol, leeg, wij erin of eruit) optimaal is. Wij hebben dezelfde 5.0 V8 motor als in de oude auto - de fabrieksauto's rijden met een 3.4 biturbo V6 - en dat is een heerlijke motor waar we uitstekend mee uit de voeten kunnen. Misschien iets minder vermogen dan de andere motor maar dat maakt voor ons het verschil niet.

Een ander groot verschil is de veel grotere wieluitslag en enorme 37" banden. Het lijken wel vrachtwagenwielen, we kunnen veel harder over gaten en paden en we weten eigenlijk nog niet eens wat er allemaal kan omdat het verschil met de vorige auto zo groot is. Daar gaan we dus tijdens Dakar 2024 echt het verschil van merken want vorig jaar was het eigenlijk behoorlijk ploeteren - vooral in het Empty Quarter."

Inmiddels is deze auto via Barcelona verscheept naar Saoedi Arabiƫ en staat hij daar te wachten tot het team arriveert. Morgenochtend 1 januari om 9 uur vertrekt de chartervlucht vol Nederlanders van Eindhoven, en dan duurt het nog een paar dagen voor op 5 januari het startsignaal gegeven wordt voor de proloog. Overigens is het team uitgebreid met een zesde teamlid. Theo is toegevoegd en gaat zorgdragen voor de inwendige mens en lekker eten verzorgen voor de mannen. Jarenlang waren we het kleinste team in het bivak ongeveer (en misschien nog steeds wel) maar dit jaar besloot de organisatie dat het echt niet toegestaan was om met 3 voertuigen deel te nemen en niet 2 bestuurders per voertuig te kunnen aanwijzen. De afgelopen jaren was daar namelijk altijd discussie over (als de vrachtwagen rijdt, staat de assistentie-Hilux achterin, en als de assistentie-Hilux rijdt staat de vrachtwagen stil - en daar kwamen we altijd wel mee weg).

Daarom hebben we van de nood een deugd gemaakt en de oude Bastion slogan aangepast naar 'Lekker eten, lekker rijden'. Maik en Rob gaan overigens dit jaar voor de 10e keer samen op pad, een jubileum dus! Wij maken ons op voor een fantastische rally en nemen jullie daar natuurlijk weer in mee. Hier op de website, op onze X/Twitter en Instagram zoals jullie van ons gewend zijn.

Voor nu natuurlijk een geweldig en sportief 2024 toegewenst, en we melden ons zeker weer in de komende dagen met het laatste nieuws uit Saoedi-Arabiƫ!