13 januari 2023

Willems beklimt ‘legendarische’ duinen van buitencategorie

Het werd op vrijdag de dertiende niet uitgesproken, maar Maik Willems en Rob van Pelt waren na de crash en de beperkte service in het marathonbivak wel een beetje benauwd voor gevolgschade in de twaalfde etappe. Dat viel alleszins mee, al sprak Willems na de finish van de twaalfde etappe wel van een ‘legendarische dag’.

Na de lange koprol van een duin in de elfde etappe kon de Toyota Hilux in het marathonbivak maar minimaal opgelapt worden. Met wat tie-wraps en tape hadden Willems en Van Pelt hun best gedaan, maar ideaal was het zeker niet. “We hebben het niet uitgesproken tegen elkaar, maar dat was wel een beetje mijn vrees”, zegt Willems over de eventuele gevolgschade. “Het is vrijdag de dertiende, je moet het lot niet tarten. Maar je bent wel een beetje bang. De auto is zeven keer gerold, de kooi was goed, maar je weet niet welke tikken de assen en wielen gehad hebben. We zijn gisteren nog 50 kilometer naar huis gereden, maar het kan ook na 100 kilometer gebeuren. Godzijdank is de auto gezond.”

Zonder voorruit en met een hoop blikschade kwam het duo vrij redelijk door de twaalfde etappe van de Dakar Rally. Eentje die echt telde. “Het was maar 180 kilometer, maar het hield niet op”, doet Willems zijn verhaal. “We hebben 180 kilometer alleen maar cols van de eerste categorie en buitencategorie gehad, het was echt bizar. We hebben moeten trappen. We zaten door die stommigheid van gisteren in het achterveld, dus het was een groot knollenveld. We zijn echt op vijf of zes heuvels twee of drie keer naar boven moeten rijden, anders haalden we het gewoon niet. En alternatieven waren er ook niet. De afgelopen week kon je steeds nog een ander spoor kiezen, maar er was geen keuze. Af en toe moest het op hoop van zegen.”

Na aankomst in Shaybah hadden de monteurs een ‘keuzeprobleem’. “Wat moeten ze doen en waar beginnen ze mee”, lacht Willems. “Jan, de hoofdmonteur, weet het allemaal goed en alles komt weer voor elkaar. Dan hebben we morgen ook weer een raam, want we zijn vandaag wel gezandstraald. Maar goed, we zijn er weer en het was mooi.”