12 januari 2023

Willems rolt van een duin, maar kan wel door in Dakar

Een aantal keren rolde de Toyota Hilux over het dak in de afdeling van een duin. Maik Willems telde de koprollen niet, maar zette de knop vrij snel om en bereikte de finish van de elfde etappe in de Dakar Rally. De equipe kan en mag vrijdag gewoon weer starten in het tweede deel van de marathonetappe.

In een flits was het gebeurd, legt Willems uit. “Er stond iemand vast boven op een duin. Dan kom je ernaast en dan mis je toch concentratie. Het was volgens mij helemaal niet zo steil, maar als je eenmaal begint te rollen… Vier, vijf of zes keer. Ik heb niet geteld.” Nippend van een blikje cola in het marathonbivak kan Willems het al vrij snel omzetten in iets positiefs. “We zijn in 2018 ook al eens gerold in Peru en dat was onze beste Dakar ooit. Daarom lach ik nu ook.”

Willems kan het alleen zichzelf verwijten. “Het is mijn eigen stomme schuld. Het is dom, dom, dom, maar niet killing. De FIA is al geweest om de kooi na te kijken en ze hebben een duimpje opgestoken, dat is het belangrijkste.” Willems en Van Pelt kunnen beginnen aan het tweede deel van de marathon en dan mag het team vrijdagavond aan de bak. Er ligt een deur uit, de voorruit is weg, er zijn een paar banden stuk en aan de voorkant is nog meer blikschade. “Morgenavond kunnen de jongens het weer fixen, nu moeten we het provisorisch met tie-wraps en tape doen.”

Vrijdagavond voegt de crew zich weer bij het team in het bivak van Shaybah, de etappe daarvoor is met 185 kilometer niet heel lang. “Het zal niet heel hard gaan”, stelt Willems. “We zitten weer met de neus boven op het zand, dus wat dat betreft heb ik er vertrouwen in dat we door kunnen.”