12 januari 2023

Etappe 11: Shaybah > Empty Quarter marathon

[update 15:10] De mannen zijn binnen hoor, al heeft het even geduurd. Ze verliezen vandaag ruim 2,5 uur en dat had misschien een uurtje minder kunnen zijn. Hele tijd gerommeld na WP5, maar toen ze weer rolden waren ze ook zo aan de finish. Nu het marathonbivak! Ondertussen genieten Hinze, Jan en Werner van een daagje vakantie zonder Maik en Rob...

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
45 243 WILLEMS (NLD) 05:27:30 + 02:31:16

[update 13:30] De voorspelling van deze ochtend kan in het putje, dan waren de mannen al binnen geweest. Dat was ook mogelijk, maar ze hebben behoorlijk wat tegenslag tussen WP5 en 6. Daar staan nog een aantal auto's, eerder ook bv. Dave Klaassen met zijn Redlined Nissan Navara, maar die is er inmiddels doorheen en zelfs al aan de finish. De mannen hebben nu ongeveer een uur verloren hier en staan momenteel ook stil, laatste bekende doorkomst is van WP5 en dat was dus voor de echte tegenslag begon. Ter plekke staan ook nog een paar Tatra's, en ook de trucks van Hoondert en Zuurmond zijn in aantocht dus mochten ze die nodig hebben zal dat niet al te lang duren.

WP5 (km 189)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
45 243 WILLEMS (NLD) 03:03:47 + 01:00:34

[update 10:10] De dag is vroeg begonnen vandaag, maar de toppers zijn al aan de finish. Of de organisatie nu verwachtte dat het veel zwaarder was weet ik niet maar ook Maik en Rob gaan voortvarend te werk. De eerste WPs zijn behaald, ze zijn 1,5 uur onderweg geweest over 90 km dus een 60 km/h gemiddeld (waar de kop van het veld een indrukwekkende 90 km/h gemiddeld rijdt!).

De achterstand is vergelijkbaar met gisteren, dus als het zo verdergaat zijn de mannen nog een uur of 3 bezig om in het bivak te komen. Dan zou het in ieder geval nog prima licht zijn en nog niet eens avond, dus dat is een goed vooruitzicht. Maargoed, er is veel zand en als je eenmaal vast komt te staan of in kapot gereden delen terecht komt kan de tijd ineens erg snel gaan. 

WP3 (km 89)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
42 243 WILLEMS (NLD) 01:34:12 + 00:32:03

Vandaag en morgen zitten we diep in het Empty Quarter, die enorme woestijn waar we het gisteren al over hadden en aan mochten proeven. De proef vandaag is 274 km en dat is toch ook weer een groot deel zand, en dat vinden we mooi. Net na de start hebben we de 4000 km aan specials gepasseerd in de rally van dit jaar wat al best een ongekende afstand is. Hoe moeilijk de etappe zal zijn is weer afwachten, maar iedereen zal het toch redelijk voorzichtig aan doen want er is geen assistentie aan de finish. Daar is direct het marathonbivak wat eigenlijk betekent dat je niet meer kunt repareren of vervangen dan je bij je hebt, of wat je van iemand anders kunt regelen. En niet alleen de onderdelen, ook de banden, het gereedschap en de kennis want Jan, Werner en Hinze blijven achter in Shaybah waar etappe 12 weer eindigt. 

Verbinding Special stage
153 km 274 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
41 243 Willems / Van Pelt 10:28:00 08:28:00

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.