11 januari 2023

Willems treft duinen in alle soorten en maten

De tiende etappe van de Dakar Rally bestond bijna volledig uit duinen. Maik Willems vermaakte zich opperbest en de beste Nederlander in het algemeen klassement verrichte ook nog een goede daad voor een mede-coureur.

Etappe 10 was 114 kilometer lang en bestond uitsluitend uit duinen. “Het was een hartstikke mooie dag, ze waren er in alle soorten en maten en wat minder hard dan de voorgaande dagen”, vertelde Willems bij aankomst in het bivak van Shaybah. Hij is inmiddels opgeklommen tot de 36ste plek in het klassement en is daarmee de best geklasseerde Nederlander bij de auto’s. “We moesten aan de bak, maar het was wel goed te doen.”

Naarmate de Dakar richting het zuiden van Saudi-Arabië afgezakt is, loopt de temperatuur ook verder op. Dat is een aangename verrassing. “We voelden ons welkom in het Empty Quarter”, grapt Willems. “De temperatuur is een stuk beter dan de laatste dagen. De duinen waren goed, sommigen noemden het eentonig, maar dan kun je altijd blijven zeiken. Het was gewoon een mooie dag.”

De oranje Toyota Hilux fungeerde nog als referentie voor Dakar-debutant Dave Klaassen: “Die heeft wel een half uur achter ons gezeten, hij vond het wel fijn om in ons spoor een beetje in het ritme te komen. Dat ging mooi, het was onze goede daad.” Willems bereikte ruim voor het donker de finish van de etappe, maar kwam nog wel even in aanraking met een collega uit de SSV-klasse. “We hadden meer aandacht voor de top van een duin dan voor elkaar, maar gelukkig liep het zonder grote schade af.”

De proeven van donderdag en vrijdag maken weer deel uit van een marathonetappe.