10 januari 2023

Willems worstelt in de blubber: “Het zat een beetje tegen”

De negende etappe van de Dakar Rally was prachtig voor Maik Willems en Rob van Pelt, maar die ene kilometer van de 358 in totaal was een behoorlijk avontuur. Midden op de piste was een soort meer ontstaan waar de deelnemers dwars doorheen moesten. En dat werd een flinke opgave.

De rit van Riyadh naar Haradh bestond uit duinen, snelle paden en een stukje moeras. Na 136 kilometer stond een stuk terrein compleet onder water. “We stonden er middenin”, doet Willems zijn verhaal. “Dan kun je niet meer terug, je kunt er niet omheen en dan moet je wat.” Naast de oranje Hilux van het Bastion Hotels Dakar Team waren er nog verschillende deelnemers die tot hun middel in de prut stonden. Wegkomen was geen sinecure, maar de ervaring van navigator Van Pelt kwam van pas. “Rob kwam met het idee om het diepste water op te zoeken, daar is de bodem het hardste. Ik vertrouw hem blind, maar toen moest ik wel even slikken.”

Na een tijdje ploeteren kwam Willems weer los en stond hij op een soort eiland. “Toen hebben we nog wel tien minuten gezocht naar de platen, die lagen zo diep in de bagger en het kost zoveel energie om ze eruit te halen”, gaat hij verder. “Op een gegeven moment had Rob het plan klaar. Zo zijn we er ook weer uitgekomen, maar het was op hoop van zegen. We gingen er dwars doorheen, ik kon alleen maar bidden dat het goed zou gaan.”

Eenmaal terug op het droge ging het stuurhuis van de Hilux nog kapot waardoor het laatste deel buffelen werd voor Willems. “Gelukkig hadden we behoorlijk wat rechte stukken vandaag, maar de ribbels voel ik vanavond nog wel in mijn schouders. Uiteindelijk was het een hele mooie Dakar-dag. Soms zit het mee en vandaag zat het een beetje tegen. Maar ik moet zeggen dat de voldoening heel groot is als je het weer gehaald heeft.”

Woensdag staat er een proef van 114 kilometer op het programma die voor 90 procent bestaat uit duinen. “Daarvoor zit nog een verbinding van 500 kilometer, dat is wat minder. Maar 100 kilometer duinen, dat gaan we doen. Als de organisatie zegt dat het zwaar wordt, dan zullen ze wel gelijk hebben. Ze kunnen het weten.”