9 januari 2023

Van Pelt kijkt terug op eerste Dakar-week: “We krijgen niks cadeau”

Met Maik Willems en Robert van Pelt zitten er twee ‘oude rotten’ aan boord van de Toyota Hilux van het Bastion Hotels Dakar Team. De eerste week van de 45ste editie in de Dakar Rally was behoorlijk stevig, merkt de geroutineerde navigator Van Pelt. 

Willems is bezig aan zijn negende Dakar, Van Pelt zit voor de negende keer in de oranje Hilux maar is in totaal begonnen aan zijn twintigste avontuur in de zwaarste rally ter wereld. In Saudi-Arabië slaagde de Dakar-organisatie er tot nu toe niet echt in om alle beschikbare ingrediënten te verwerken in de route, maar dat lijkt in 2023 beter gelukt.

“Ik moet zeggen, je krijgt niks cadeau”, zegt Van Pelt. “Het zijn steeds lange dagen en echt snel gaat het ook niet. Er zit zo nu en dan een halve kilometer of een kilometer in dat het snelle piste is, maar verder is het knuppelen en sjouwen.” De duisternis is nog wel een lastige factor in Saudi-Arabië gaat de zon al om half zes onder en is het met de grote startvelden altijd weer knokken om tijdig binnen te komen. “We zijn elke dag tegen de duisternis aan het rijden. Als je voor zonsondergang aankomt, ben je hartstikke blij. Maar het komt toch regelmatig voor dat je de laatste vijftig of honderd kilometer in het donker moet rijden. Dat kost toch wel kracht.”

En toch komt er in de Dakar ook een moment dat de ‘drive’ om de finish te halen het overneemt. “Als je aankomt, ben je altijd weer trots en blij”, vertelt Van Pelt. “Op een gegeven moment wordt het zwaar en dan interesseert het je niks meer als het nog 200 kilometer duurt, dan ga je over het dooie punt heen en maakt het niet meer uit.”

In de tweede Dakar-week gaat het aantal kilometers omlaag, maar zou het wel zwaarder worden. Zo gaat de Dakar Rally eindelijk naar het grootste duinengebied ter wereld, het Empty Quarter. Van Pelt verdiept zich er niet al te veel in: “Je moet er niet echt naar kijken, het komt zoals het komt”, aldus de 63-jarige navigator. “Je doet ’s ochtends de tablet aan en dan zie je het wel. Wat ze bij de briefing zeggen of de geruchten die gaan, het komt meestal niet uit. Daar moet je je niets van aantrekken.”