8 januari 2023

Willems en Van Pelt blij met rustdag na pittige Dakar-week

Met een rit Riyadh – Al Duwadimi – Riyadh in de afgelopen twee dagen is er een einde gekomen aan de eerste week van de Dakar Rally. Maik Willems en Rob van Pelt zijn wel toe aan een rustdag, de eerste acht etappes hebben hun sporen nagelaten. 

In het tweede deel van de marathonetappe keerde het team met een special van 346 kilometer en een lange verbinding terug naar Riyadh. “We hadden het er net over, maar je merkt toch dat we een behoorlijk pittige week achter de rug hebben”, zegt Willems. “De concentratie werd iets minder.” Desondanks noteerde Willems een hele respectabele 45ste tijd en klom hij weer een paar plekken in het klassement.

De special stage lag bezaaid met stenen en daardoor was het al vroeg buffelen. “In de eerste honderd kilometer hadden we meteen twee lekke banden”, vertelt Willems. “Eentje gaat nog wel, maar tien of twintig kilometer later hadden we de tweede. In de eerste duinen waren we aan het rommelen. Dan moet je even scherp worden, maar het is toch… Je moet er wat voor doen om de concentratie vast te houden.”

Willems en Van Pelt kwamen de rustdag verder bijzonder goed door, net als de Toyota Hilux. Het team had zaterdagavond niet de maximale tijd nodig om ‘het meisje’ weer klaar te stomen voor de tweede helft van de marathon. “Ik ben geen technicus, maar ik denk dat het wel meevalt met de auto. We hadden gisteren twee uur, maar onze hoofdmonteur Jan zei na een 75 minuten dat het wel goed was. Ik denk niet dat er veel extra werk is, tenzij er geweldige verrassingen zijn. We zijn zuinig op het meisje, ze moet nog een weekje en nog veel langer mee.”

Na de rustdag van maandag gaat de Dakar Rally maandag met een etappe van in totaal 700 kilometer naar Haradh. De special stage is 439 kilometer lang.