6 januari 2023

Willems voor het donker binnen na gevaarlijk slotstuk

Het venijn zat in de staart van de zesde etappe van de Dakar Rally. Maik Willems was blij dat hij de Toyota Hilux voor het ondergaan van de zon aan de finish had gebracht. “Het was een dag als alle andere, heel veel zand en veel duinen, maar het slotstuk was link.”

Willems was na ruim vier en een half uur rijden mooi voor het vallen van de avond aan de finish van de etappe. “We hebben geen bijzonderheden meegemaakt”, zegt hij. “Vooral het laatste stuk was heel mooi, zeer interessant om te rijden. Het was voor ons weer knokken om voor het donker binnen te komen en dat lukte net, we waren om half zes aan de finish.”

Bij de auto’s was het bijltjesdag. Toprijders als Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz gingen in de fout en vlogen uit de wedstrijd. Willems herkent wel dat de tweede helft van de proef gevaarlijk was. “Ik zei ook tegen Rob: ‘Het is maar goed dat we hier niet in het donker zijn’. Een fout is heel snel gemaakt. Er zaten veel kuilen in, veel gaten. Je moet ze maar net zien. We zagen Peterhansel en Sainz staan, zij zijn ook in zo’n gat gedoken. Het barstte van die gaten en op afstand leek het redelijk te doen, maar eenmaal dicht bij moest je toch kiezen om over de zijkant te rijden en iets langzamer te rijden, anders gaat het niet goed. Het leek heel breed, maar dat was het helemaal niet.”

Rob van Pelt zit alweer heel wat jaren aan de zijde van Willems, nog altijd tot volle tevredenheid van de coureur. “Dat gaat hartstikke goed, we hebben aan een half woord genoeg met elkaar.” Willems vindt wel dat de competitie weer sterker is geworden en het elke dag knokken is om een goede klassering te halen. “Er wordt gewoon ontzettend hard gereden en dan heb ik het nog niet over de SSV’s, deze rally is gemaakt voor die buggy’s. We hebben alleen nog maar zand gehad en daar voelen die dingen zich heerlijk thuis. De auto’s moeten daar hard werken en zeker met een T1 zoals die van ons moeten we stevig aan de bak. Er wordt hard gereden.”

De organisatie heeft voor zaterdag en zondag een semi-marathon op poten gezet omdat het bivak in Al Duwadimi voor de serviceteams niet te bereiken is. Zaterdag wacht Willems en Van Pelt een etappe van 333 kilometer.