5 januari 2023

Willems ploegt urenlang door het zand

Maik Willems beleefde donderdag niet zijn meest enerverende dag in de Dakar Rally, maar genoot wel van de hoge duinen die de organisatie in de vijfde etappe had verwerkt. De 374 kilometer lange proef bestond voor de helft uit duinen, of zoals Willems het omschreef: “We kregen zand in alle mogelijke vormen.”

Na iets meer dan zes uur hadden Willems en zijn navigator Rob van Pelt het gehad. “Soms leken het duinen, meestal waren het van die hoge bulten waar je overheen moest”, zegt Willems, die de 45ste tijd noteerde, op een kleine twee uur van dagwinnaar Nasser Al-Attiyah. “Meer dan dat was het niet, qua natuur was het wel een mooie etappe, maar het was in alle eerlijkheid niet heel bijzonder.”

Willems schoof de afgelopen dagen in het klassement aardig wat plekken op en dat betekende ook dat de startplek iets gunstiger was. “Daardoor waren we voor het donker binnen, dat was na de vorige dagen ook wel lekker. We moesten toen steeds een uur in het donker rijden, maar vandaag waren we mooi op tijd binnen.” Vooral in de laatste kilometers van de proef zat de moeilijkheid, een aantal toprijders ging daar eerder op de dag de mist in. “Het was heel mooi, dat leek er echt op. Verder was het de eerste 300 kilometer vooral ploegen. Ik heb wel dagen beleefd dat het spannender was, maar je moet toch geconcentreerd blijven.”

Donderdagmiddag kwam de organisatie met het nieuws dat het bivak van Al Duwadimi niet te bereiken is voor de karavaan. Het staat daar na het noodweer van eerder deze week nog steeds onder water. “We rijden morgen gewoon de etappe, maar dan iets korter”, weet Willems. “Met daarna een verbinding naar Riyadh. Vrijdag rijden we terug om feitelijk naar Riyadh te rijden. Voor de zondag hebben ze nog geen oplossing, ik weet ook nog niet zo goed wat ze daar gaan doen. Maar morgen gaan we 1.000 kilometer rijden, dat is mooi.”