5 januari 2023

Etappe 5: Ha'il > Ha'il

[update 18:45] Inmiddels al even geleden, maar de mannen zijn aan de streep gekomen op een mooie 45e positie. Samenvattend kunnen we stellen dat er wat problemen aan het begin zijn geweest, en daarna mooi teruggekomen en op een fatsoenlijke plaats gefinisht. Dat is vooral duidelijk als we in het totale autoklassement kijken, daar begonnen de mannen met een 140e tijd en finishten ze op de 87e. Dat het verschil hier zo groot is komt vooral door de hoeveelheid SSVs (T3 en T4) die vandaag in de problemen raakten, want in het T1 klassement zijn Maik en Rob van 53e op het eerste meetpunt naar 45e aan de finish gegaan. 

Alvast vooruitlopend op de komende dagen, het was de bedoeling naar Al Duwadimi te vertrekken waar dan 2 etappes zouden starten. Dat gaat echter niet, het staat nog volledig onder water door de regen van de afgelopen dagen. Daarom morgen wel de gewone etappe maar dan 100 km korter, vervolgens direct naar Riyadh (waar de rustdag ook is komend weekend) en dan wordt zaterdag de etappe die eigenlijk zondag gepland stond gereden. Hoe het dan zondag gaat is nog niet bekend, dat komt dan zaterdag. Als het goed is zijn we dan alsnog in het bivak in Al Duwadimi. 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
45 243 WILLEMS (NLD) 06:09:01 + 01:55:38

[update 13:15] Een kleine 4,5 uur zijn Maik en Rob inmiddels onderweg op de proef van vandaag. Ze hebben aardig wat tijd verloren in het allereerste stuk met als gevolg dat ze daar bijna de traagste tijd hadden van de dag. Sindsdien winnen ze terrein terug en gaat het voorspoedig naar het uitziet. Onderweg naar WP7 dus ongeveer 250 km van de 374 gehad.  

WP6 (km 234)

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
46 243 WILLEMS (NLD) 03:37:16 + 01:06:58

En ook vandaag rijden we een 'rondje' om Ha'il heen, dit keer weer ruim 600 km. Vandaag staat er toch voornamelijk zand op de planning, en daar houden we van. Lekker ploeteren en kijken wie het voor elkaar krijgt. En wat er dan uiteindelijk op de klok staat is dan niet eens zo belangrijk eigenlijk, als de Hilux maar weer bij dat oranje tentje aankomt is het weer gelukt. 

Vandaag dus zand, duintjes met kamelengras, grote duinen en hoe goed je hierin bent bepaalt natuurlijk hoe snel je weer bij de oranje tent bent. Of het zand zo zacht is weet ik niet met al het water wat hier gevallen is de afgelopen dagen, maar als het nat is en kapot gereden is het in ieder geval ploeteren. 375 km op de klok en dus weer een stevige etappe te gaan. Bij aankomst, het laatste nachtje Ha'il en dan op naar het volgende bivak!

Verbinding Special stage
270 km 374 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
44 243 Willems / Van Pelt 11:22:30 09:22:30

Om Maik en Rob live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.