4 januari 2023

Willems zoekt eigen spoor in vierde etappe

Maik Willems heeft na een ouderwetse dag buffelen in de Dakar Rally de complimenten overgebracht aan Dakar-organisator David Castera. De eerste week van deze editie doet denken aan de Dakars uit het verre verleden, waarin het zwoegen en zweten was.

Willems sprak voor de rally al de hoop uit dat het een Dakar zou worden waarin de jongens van de mannen gescheiden zouden worden. Na de vierde etappe liep Willems Dakar-baas Castera tegen het lijf: “Ik sprak David Castera vanavond en heb hem gezegd: ‘Potverdomme, je hebt echt goed geluisterd.’ Het is geen 100 meter recht, het is elke dag ouderwets buffelen en bikkelen.”

Ook woensdag weer. In de 425 kilometer lange special met start en finish in Ha’il zaten alle ingrediënten die Willems in een mooie Dakar wil zien. “Het was redelijk technisch, aan het begin hadden we niet bepaald duinen maar het waren van die grote zandbergen. Omdat het nat was, moest je echt zelf een spoor kiezen. We zitten in de middenmoot, dus alles is kapot gereden. Dan zijn er al twintig vrachtwagens overheen geweest. De meest logische paden zijn al verbruikt, het is een beetje improviseren.”

De zon gaat vroeg onder in Saudi-Arabië en dat betekent met een startplek in de tweede helft van het programma bij de auto’s dat het bijna onmogelijk is om voor het donker binnen te zijn. “Dat was wel aardig hoor”, zegt Willems, die het laatste uur in het donker moest rijden. “Je had allemaal gigantisch steile dingen naar beneden, maar het was goed te overzien. Verder was het hartstikke leuk, de perfecte dag. Ik heb begrepen dat we morgen ook nog een mooie dag krijgen, daarna wordt het een beetje simpeler.

Na de rustdag wordt de moeilijkheidsgraad dan weer verder opgevoerd, weet Willems. “En dan krijgen we nog een mooie tweede week, het is tot nu toe een ouderwetse Dakar. Ik hoop dat alles zo goed blijft gaan, je krijgt het niet cadeau.”