31 december 2022

Maik Willems kent prima start op ‘Zandvoort voor beginners’

“Kort maar krachtig”, omschreef Maik Willems de proloog waarmee de Dakar Rally 2023 zaterdag op gang werd gebracht. In de eerste meters verliep alles naar wens voor de ervaren equipe.

Net buiten het Sea Camp-bivak was een parcours van elf kilometer uitgezet. Het gevaar lag op sommige punten nog op de loer, maar Willems en navigator Rob van Pelt kwamen er zonder problemen doorheen. “Het was een beetje Zandvoort voor beginners”, zegt Willems. “Er zaten wat harde stukken in, soms was het zacht. Ontzettend veel bochten, maar verder wel leuk. Het was een prima begin, de kop is eraf. We hebben geen stukken gemaakt en dat is het belangrijkste.”

Op iets meer dan anderhalve minuut van dagwinnaar Mattias Ekström eindigde de Bastion-equipe op de 46ste plek. Dat zorgt ervoor dat ze een prima uitgangspositie hebben voor de eerste etappe van zondag. “Ik ben benieuwd hoe de SSV’s rijden en of we die morgen nog voor ons krijgen. Mijn gevoel is dat ze hier niet zo heel snel zijn, maar dat weten we over een paar uur. Het belangrijkste is dat het echte werk morgen begint, we hebben geen schade opgelopen en mogen op een fatsoenlijke plek starten. We zitten hopelijk niet de hele dag in het stof.”

De andere belangrijke constatering van de dag was dat de Toyota Hilux naar behoren werkte. “De auto is perfect, hij is inmiddels wat outdated, hoorde ik. Ik begreep dat dit nog een van de weinige klassieke Overdrives is die hier rondrijdt. De rest is allemaal T1+ en dergelijke, maar dat maakt voor ons niet zo gek veel uit.”