29 december 2022

Maik Willems hoopt op loodzware Dakar Rally

Het Bastion Hotels Dakar Team heeft zich in Saudi-Arabië gemeld voor de start van de Dakar Rally 2023. Voor coureur Maik Willems is het alweer zijn negende deelname in de zwaarste rally ter wereld. Hij hoopt dat die belofte van de organisatie dit jaar ingelost wordt.

De 45ste editie van de Dakar Rally telt een proloog en veertien etappes, goed voor bijna 5.000 kilometer aan proeven. Het zou volgens de organisatie de zwaarste editie op Saudische bodem moeten worden. “Ik hoop dat ze gelijk hebben, ze zeggen dit natuurlijk al een paar jaar dat het heel moeilijk en zwaar zal worden”, zegt Willems. Het zwaartepunt ligt met name in de tweede week, is de verwachting. “Als ik zo kijk naar de etappes, zitten er in de tweede week een paar van 150 tot 200 kilometer, en dan staan er ook nog heel wat uren voor. Dan moet het toch wel wat zijn. En dat is mooi. Zo heb ik ze het liefst. Hard rijden is leuk, maar het klooien en ploeteren is toch het leukste. Daar kom ik voor. Die WRC-routes zijn leuk, maar hard is nooit hard genoeg.”

En dus gaat Willems, die met Robert van Pelt weer zijn vertrouwde navigator aan zijn zijde heeft, van start met hetzelfde motto als andere jaren: “We doen van nature iets rustiger aan, de wedstrijd duurt ruim twee weken en een paar minuten maken echt niets uit. Dan kun je nog steeds behoorlijk finishen. In het echte zand wordt er met minuten of meer gesmeten.” De Dakar begint zaterdag met een korte proloog over 11 kilometer. “Iedereen zegt dat ze rustig gaan beginnen, maar zodra de vlag valt gaat het om de knikkers. Dan heeft iedereen een rode waas voor de ogen en gaat het er vol op. Ik hoop dat ik mezelf in ieder geval kan inhouden.”

Na de technische en administratieve keuringen staat de Toyota Hilux er in ieder geval piekfijn voor. De shakedown van donderdagochtend werd met succes afgewerkt, toch een spannend moment nadat er in oktober nog forse schade gereden werd tijdens de Rallye du Maroc. “Er was een hoop gedoe aan het bodywork”, gaat Willems verder. “Dan duurt het even voordat je alle onderdelen weer bij elkaar hebt. Het was de laatste weken even buffelen, maar de auto staat er goed bij. Zoiets zorgt er dan ook voor dat je eer van je werk hebt. Hij ziet er knap uit, dat willen we zo houden.”