13 januari 2022

Willems moet knokken in voorlaatste Dakar-etappe

De voorspellingen van de organisatie zijn de afgelopen weken niet altijd uitgekomen, maar wedstrijdleider David Castera had niets gelogen toen hij aankondigde dat de elfde etappe een zware beproeving zou worden voor mens en machine. Maik Willems moest knokken, maar genoot van een prachtige dag.

De 345 kilometer lange elfde etappe met start en finish in Bisha werd omschreven als een van de moeilijkste etappes uit deze Dakar. En dat kwam uit, verklaarde Willems na terugkomst in het bivak. “Ik vond het een van de mooiste etappes van deze Dakar”, begon Willems. “Normaal lult Castera maar wat, hij had gezegd dat we heel veel duinen zouden krijgen in allerlei soorten en maten en hij had gelijk. Tot de neutralisatie hadden we al een mooie portie en we dachten dat het wel klaar zou zijn, maar er kwam nog een behoorlijk dessert achteraan. Wat dat betreft was het een schitterende dag.”

De scherpe afstappen op sommige duinen en het verschil in hardheid van de ondergrond maakte dat het voor Willems een ouderwetse knokpartij werd. “Soms waren het mini-bultjes, maar er zaten ook echte knapen tussen waar het behoorlijk steil omhoog ging. Die afstappen zijn altijd lastig. Je remt 99 keer voor niks en dan kan het de volgende keer misgaan. We hebben nog vastgezeten, ik vond het soms best moeilijk in te schatten met welke snelheid je de duinen kon nemen en welke route je moest kiezen. Er waren regelmatig alternatieven en soms heb je van zo’n keuze behoorlijk spijt als je aan de andere kant komt. Je kunt een maagdelijke route nemen, maar je kunt ook sporen volgen. Het was gewoon heel mooi, een van de mooiste etappes in deze rally.”

En die mooie etappe resulteerde voor Willems en navigator Rob van Pelt in de 46ste tijd. Vrijdag staat er nog een laatste klassementsproef van 163 kilometer in de richting van Jeddah op het programma. “Je mag nooit zeggen dat het in de tas zit, maar het begint er nu wel op te lijken. Als je het klassement ziet staat er een uur voor en een uur na ons niks, wat dat betreft gaan we geen domme dingen doen. We rijden rustig uit en gaan er morgen nog eens goed van genieten”, sloot Willems af.