11 januari 2022

Willems haalt weinig plezier uit negende etappe: “Niks voor mij”

Maik Willems komt naar de Dakar Rally om af te zien en het zo zwaar mogelijk te hebben. De negende etappe bracht dat maar deels voor de coureur van Bastion Hotels Dakar, want voor het overgrote deel was het op hoge snelheid racen.

De 287 kilometer lange etappe met start en finish in Wadi Ad-Dawasir bracht weinig spanning met zich mee, vond Willems. Er werden bijzonder hoge snelheden gehaald en er was eigenlijk niets te winnen. “Het was gewoon heel lang heel hard rijden”, verklaarde Willems bij terugkomst in het bivak. “Ik vond het levensgevaarlijk. Volgens mij is er niet veel gebeurd, maar het is vragen om problemen. Veel plezier ermee.” Dat op hoge snelheid racen in de woestijn had van Willems niet zo nodig gehoeven, maar gelukkig zaten er nog wel wat leuke passages in. “Een paar mooie duinen tussen en ook wel afwisseling, maar het was vooral hard rijden.”

Die rappe etappe was door de organisatie bedoeld om de deelnemers weer een beetje in hetzelfde ritme te krijgen na een paar lange dagen. Het was snel en risicovol, maar daarom ook afzien: “Je zit toch niet helemaal ontspannen in de auto, dus ik heb alsnog wel afgezien. Je bent lekker vlot aan het rijden en zo nu en dan komt er nog iemand iets harder voorbij. Die laten we gaan, maar dit was niks voor mij.”

Willems bereikte de finish van de proef op de 54ste plaats en staat in het algemeen klassement nu 41ste. Toch is dat niet waar hij veel naar kijkt in de laatste dagen. “Ik denk dat voor ons het belangrijkste is om netjes te finishen en geen domme dingen te doen. Wat dat betreft maakt de positie mij niet zoveel uit. Of ik nu 41ste of 39ste word, ik geloof niet dat iemand daarvan wakker zal liggen. Ik wil gewoon lekker rijden.”

Het parcours belooft woensdag weer wat selectiever te worden wanneer de tiende etappe de deelnemers naar Bisha brengt. De klassementsproef gaat over een afstand van 374 kilometer.