14 januari 2014

Etappe 9: Calama - Iquique

[update 07:45] Zojuist bericht uit het bivak dat Kornelis, Mike en Werner het toch weer voor elkaar gekregen hebben, ze zijn binnen. Absoluut niet zonder tegenslag: "Alles wat mis kon gaan gebeurde bijna. Eerst kwam de vooras los, die hebben we tot drie keer toe terug moeten zetten en uiteindelijk zelfs nog moeten lassen op de proef. Er brak een schokdemper, hierdoor ging de stuurbekrachtiging krom en ook nog lekken. Toen dat nog niet genoeg was brak er een pool van de accu af waardoor we geen stroom meer hadden." 

Inmiddels was het natuurlijk zo laat geworden dat ook het daglicht verdwenen was, en de tientallen kilometers duinen moesten nog komen. Mike: "In het aardedonker zijn we nog aan de duinen begonnen, en daar reden we fluitend doorheen. Dan ga je natuurlijk wel denken, als alles nou eens heel was gebleven, wat was er dan gebeurd? Maargoed, daar schieten we nu ook niets mee op. We zijn er in ieder geval weer en zien morgen wel verder."

[update 07:05] Laatste doorkomsttijd is van half 1 vannacht Nederlandse tijd, toen passeerden ze de derde stempelpost. Hierna volgen echter de zware duinen, en het werd toen al behoorlijk donker. Op dit moment geen nieuws van de mannen zelf, de tijdwaarneming heeft het ook voor gezien gehouden en dus even geen idee of ze inmiddels al verder of misschien zelfs in het bivak zijn. Later vandaag meer nieuws!

Kijk ook eens in het fotoboek voor beelden van de afgelopen dagen.

CP3=WP9

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
48 546 OFFRINGA (NLD) 9:04:28 +05:30:09

[update 22:30] Half uurtje geleden passeerde de GINAF het zesde waypoint in de livetiming. Gang zit er wel weer aardig in zo te zien, dus de problemen lijken wel aardig voorbij. Het jammere is natuurlijk dat het waarschijnlijk donker is tegen de tijd dat de mannen in de duinen komen, en dan verwacht ik dat er nog wel wat tijd verloren gaat. Op het moment zijn er 21 trucks binnen

WP6

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
43 546 OFFRINGA (NLD) 6:27:24 +03:46:13

[update 18:30] Korte update, de GINAF lijkt problemen gehad te hebben tussen WP1 en WP2 aan het begin van de etappe. Maar, nu rijden ze weer, ze zijn zeker 1,5 uur verloren maar ze zijn op weg naar WP3. Ik hoop dat het nu zonder problemen verder mag gaan, anders verwacht ik dat het niet een finish bij daglicht gaat worden vandaag. De topteams rijden 4,5 uur over deze etappe, en de GINAF is nog helemaal aan het begin. De duinen zijn aan het eind...


Vandaag op bezoek in Iquique, het noordelijkste punt in deze rally. Hier komen ze ook aan bij de oceaan, op een waanzinnige afdaling door de duinen met een hellingspercentage van 30%. Als je hier overdag naar beneden komt is het fantastisch, in het donker is het niet eenvoudig en zul je veel tijd verliezen. Vandaag een kleine verbinding en de proef eindigt direct na deze afdaling in het bivak.

Het wordt een echte duinenetappe vandaag, dus nu zullen we verschuivingen gaan zien in het dagklassement. De coureurs en navigators die de duinen het best lezen, zullen naar voren schieten. De mannen in onze GINAF cabine gezamelijk al meer dan 20 Dakars gereden en zijn dus zeer ervaren, daar zal het niet aan liggen. Door de problemen afgelopen dagen moeten ze echter best ver naar achteren starten. Zojuist heb ik begrepen dat ze gisteren een nieuwe carterpakking hebben kunnen regelen, wat tot gevolg had dat de monteurs (waarvoor veel lof) alweer een nacht hebben moeten doorhalen. De truck staat er nu echter weer fris en lekvrij bij, dus de mannen hopen op een dag zonder pech.

Onderaan weer de kaartjes van de route van vandaag, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

  Verbinding Special stage Verbinding
GINAF 37 km 422 km - km

 

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
43 546 Offringa / van Eikeren / Zoetaert 11:19:30 15:19:30

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.

Route 

Profiel