9 januari 2022

Ouderwetse Dakar-dag voor Willems: “Ben voor het eerst echt kapot”

Hoe zwaarder de dagen in de Dakar Rally zijn, hoe liever Maik Willems ze heeft. Hij kwam wat dat betreft zondag helemaal aan zijn trekken in de zevende etappe van de Dakar Rally: “Voor het eerst deze rally ben ik echt kapot na een dag rijden.”

De etappe van Riyadh naar Al Dawadimi stond rood omrand in verschillende agenda’s, ook bij de organisatie. De 401 kilometer lange proef moest namelijk een van de scherprechters in de Dakar Rally worden. Links en rechts waren er inderdaad problemen omdat de mannen hoog in het klassement begonnen met het nemen van risico’s, Willems genoot van een “ouderwetse Dakar-dag” met wederom een gevarieerd menu: “Alles zat er weer in: stenen, duinen, zand, gemene afstappen, verloren keien. Reden genoeg om goed op te letten, anders rijd je alles naar de knoppen. Een mooi dagje dus, ik ben eigenlijk voor het eerst deze rally een keer echt kapot. Dat werd wel een keer tijd, maar ik heb m’n beurt gehad. Echt schitterend.”

Voor veel deelnemers zat het venijn in de staart, maar in tegenstelling tot de voorgaande dagen konden Willems en navigator Rob van Pelt vroeg vertrekken. Dat scheelde aan het eind van de dag ook weer. “We zijn iets voor half 10 vertrokken en het fijne was dat we op het laatste half uur na eigenlijk alles in het licht hebben kunnen rijden”, vervolgde Willems. “Dat was wel prettig want er zat aan het eind nog een gemeen stuk van zo’n tien of twaalf kilometer aan duinen in. Het is wel fijn als je daar met licht doorheen kunt.” De laagstaande zon aan het eind van de proef was echter vervelend. “Je ziet geen moer als je het laatste stuk richting het westen tegen de zon in moet rijden. Ook dat laatste stuk in de duinen stond de zon echt pal tegen. Dat is bij het oprijden van een duin niet zo erg, maar eenmaal boven zorgt dat voor bijzondere situaties omdat je moet beslissen waar je heen gaat.”

Maandag staat de langste dag van de Dakar Rally op het programma met in totaal 828 kilometer, waarvan 395 kilometer aan special stage. “Als dat net zo zwaar en leuk is als vandaag, dan hebben ze ons te pakken”, aldus Willems. “Dan is het een ouderwetse Dakar.”