7 januari 2022

Willems geniet van ‘snelweg door de duinen’

De liefhebbers van zand zijn in de eerste week van de Dakar Rally wel aan hun trekken gekomen, maar de moeilijkheidsgraad had, als het aan Maik Willems ligt, misschien iets hoger kunnen liggen. Vrijdag genoot hij wel van een snelweg in de duinen en een extra ommetje om nog een waypoint op te halen.

“We hebben veel zand gehad, vandaag was het wat meer stenen en na zo’n week weet je bijna niet wat je overkomt op de stenen”, omschreef Willems de zesde etappe. “Het viel wel mee vandaag, ik vond het een hele leuke etappe en de afgelopen week over het algemeen was perfect. De duinen waren niet heel moeilijk als ik eerlijk ben, maar het was wel heel veel. We moeten het wat dat betreft van de kwantiteit hebben. Ik heb vandaag voor het eerst een snelweg door de duinen meegemaakt. We hadden een kilometer of veertig door de duinen en op een gegeven moment reden we 140 kilometer per uur over een hele mooie, golvende duinenpartij. Het was schitterend om te zien.”

Er werd nog wat tijdverlies geleden in de etappe van vrijdag omdat Willems iets te enthousiast werd. “We verloren nog veel tijd omdat we een kilometer of vijftien terug moesten om een waypoint te halen”, vervolgde hij. “Dat was mijn schuld, niet van Rob. Ik ging wat enthousiast een steile helling op omdat daar mensen stonden. Die bleken daar alleen maar te staan om overzicht te hebben, maar ik dacht dat we daarheen moesten. Daarna waren we de oriëntatie even kwijt en had ik nog bijna een picknickmand in de auto liggen en stoof een familie alle kanten uit. Dat scheelde geen haar. Die zitten vanavond nog met een hoop zand in de mond tandenknarsend aan het diner.”

Samen met navigator Rob van Pelt kwam Willems ongeschonden door de eerste Dakar-week en dat leidt automatisch tot tevredenheid. “Al met al was de eerste week een mooie ervaring, we zijn er aardig doorheen gekomen en hebben geen mechanische dingen of pech gehad. Dat geeft heel veel vertrouwen voor de tweede week als de auto maar goed is, dan ligt de rest alleen maar aan jezelf.” Willems merkt ook wel dat de organisatie Saudi-Arabië het vinden van mooie routes inmiddels in de vingers heeft, al kan het altijd zwaarder: “Het zijn gewoon mooie etappes, van mij mag het nog wel een tikkeltje zwaarder als ik heel eerlijk ben. Ik heb nog geen situatie gezien waarbij twintig auto’s in een gat staan die zich afvragen hoe ze daar in hemelsnaam weer uit geraken. Dat vind ik wel jammer, mogelijk zit dat er in de tweede week nog in. Je ziet weinig mensen martelen en nu denk je na een week toch bijna dat je het in de macht hebt.” 

Willems kijkt met een schuin oog naar het klassement, maar ziet dat het vooral zaak is om uit de problemen te blijven. “We staan redelijk en het belangrijkste is dat we een mooie tweede week draaien. Hopelijk komen we er dan goed door.” Zondag gaat de Dakar Rally verder met de zevende etappe naar Al Dawadimi.