6 januari 2022

Geen bijzondere dag voor Willems: “Kilometers maken en afvinken”

Na een paar avontuurlijke dagen in de eerste Dakar-week was de vijfde etappe met start en finish in Riyadh een dag waar Maik Willems en Rob van Pelt gewoon even doorbijten. Niets bijzonders dus, maar Willems is naar eigen zeggen al behoorlijk verwend in de eerste week. 

“Je kunt ook geen twaalf spectaculaire etappes hebben”, gaf Willems ruiterlijk toe bij aankomst in het bivak van Riyadh. “Dit was een reguliere dag, zo eentje die je moet afvinken en waar je behoorlijk wat kilometers maakt.” Bijna alle ingrediënten zaten er weer in, maar het zorgde niet echt voor een uitdagende dag. “De duinen waren niet heel bijzonder, aan het eind werd het nog leuk met moeilijk te vinden paden vol stenen en dat soort zaken. Daar hebben we nog een lekke band en twee velgen naar de knoppen gereden.” 

Het was typisch zo’n dag waar Willems in de snellere Hilux de langzamere SSV’s te grazen kon nemen. “Je moest wat dat betreft wel snel zijn om weer wat van die buggy’s terug te pakken en dat is ook wel gelukt, maar dan doe je toch ook weer dingen die onverstandig zijn. Je moet nu even zitvlees hebben totdat de volgende etappes beginnen waar je wel meer het verschil kunt maken. We moeten geen rare dingen doen, maar als je eenmaal in de auto zit kun je je zo nu en dan niet beheersen.” 

Willems tikte donderdag aan met de 51ste tijd en staat in het klassement op de 43ste plek. “We zijn hartstikke verwend in de eerste week”, keek Willems terug. “We hebben een flinke portie duinen gehad en ik heb net even gekeken naar de komende dagen, dus ook na de rustdag. Ook dan hebben we nog twee volle dagen met duinen, vooral de achtste etappe schijnt volgens het boekje nog een spectaculair ding te worden.”  

Er was de afgelopen jaren nog wel eens wat kritiek over de hoeveelheid zand, maar volgens Willems is daar nu geen sprake van. “Wat dat betreft komen de liefhebbers van zand hier wel aan hun trekken, die hebben geen klagen. Ik denk dat ik de eerste maanden na Dakar even niet naar Texel ga om de duinen te ontwijken”, sloot Willems lachend af. 

Vrijdag gaat de laatste etappe voor de rustdag over het parcours dat de motoren en quads donderdag reden. Het betreft een special van 348 kilometer, opnieuw met start en finish even buiten Riyadh.