5 januari 2022

Etappe vol verrassingen voor Willems en Van Pelt

De vierde etappe van de Dakar was de langste van de rally en zat boordevol verrassingen, constateerde Maik Willems. Om niet verrast te worden door het onheil, werd de vaart geminderd en beleefde Willems samen met navigator Rob van Pelt een hele mooie dag. “We stonden aan het begin een keer op de neus toen we nog niet van de verrassingen in het parcours wisten, daarna zijn we echt voorzichtiger gaan rijden”, aldus Maik Willems. “We hebben naar ons kunnen gereden, geen pech gehad en dat ging prima.”

Die verrassingen waren er voldoende in de 465 kilometer lange etappe, die overwegend over snelle pistes voerde. En juist daar lag het gevaar, vertelde Willems na aankomst in het bivak. “Het was qua kilometers lang, maar qua tijd viel het wel mee omdat het de eerste 150 kilometer zo snel was. Dat was een vlakte met om de paar kilometer een verrassing. Soms een greppel, soms wat kleine greppeltjes. Het wat uitnodigend om heel hard te rijden, maar je moest verrekte alert zijn. Je moest heel geconcentreerd kijken of er geen oneffenheden waren en onderweg hebben we ook wat mensen gezien die minder geconcentreerd waren en die flink over hun dak gegaan waren.”

In het tweede deel zat iets meer variatie, maar de echt grote duinen werden omzeild. Tot grote spijt van Willems: “Het tweede stuk was een beetje zoals de afgelopen dagen. Eerst duinen met vlaktes ertussen, ook wel een paar echte joekels. Dit was voor het eerst dat we echt grote duinen kregen en ik had er zin in, maar toen was het alweer voorbij. We werden erlangs gestuurd. Het laatste stuk was een soort modderstroom, een Wadi zoals ze dat hier noemen, van een kilometer of twintig. We zaten midden in de blubber, in het water. En dat in Saudi-Arabië. We reden daar toen het schemerde en het was gelukkig nog goed te doen. De mensen achter ons hebben daar nog een feest meegemaakt en zeker de vrachtwagens, het was daar heel smal.”

Tot slot moest Van Pelt nog even aan de bak op een stuk waar het qua navigatie heel lastig was, maar ook daar kwam de Bastion Hotels-formatie goed door: “Het laatste stuk was qua navigatie heel moeilijk omdat het een gravelveld was waar het heel lastig was om sporen te zien. Al met al een hartstikke leuke etappe waar heel veel in zat en met lekker veel kilometers."

De vijfde rit van donderdag is een lus bij Riyadh die voor de auto’s en trucks 421 kilometer lang is. De motoren rijden een andere route.