4 januari 2022

Etappe 3: Al Qaisumah > Al Qaisumah

[update 17:00] De finish is gehaald (al even geleden...) en dat is prima verlopen. Het hele verhaal volgt straks!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
57 277 WILLEMS (NLD) 03:27:14 + 01:00:23

[update 13:10] Het lijkt erop dat vandaag een enorm snelle proef is. Over de 255 km doet de kop nog geen 2,5 uur en dus rijden zij ruim 100 km/h gemiddeld. Maik en Rob passeren net CP3 op 168 km en zijn dus ongeveer op 2/3e van de afstand. Maik kennende rijdt hij niet op de begrenzer (170 km/h) als het lang en vlak is en dan ben je altijd wat langzamer dan de kop. Gezien de snelheid zijn de mannen over een uurtje aan de finish. 

WP7 / CP3 - KM168

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
58 277 WILLEMS (NLD) 01:59:16 + 00:34:59

Door de verplaatsing van het bivak naar Al Qaisumah hebben we toch een wat andere route dan gepland vandaag. De verbinding is 200 km langer dan oorspronkelijk in het boekje stond, maar de etappe ruim 100 km korter. En dus ook nog eens geen marathonetappe, maar dat is blijkbaar het risico van rijden in dit deel van het land en de bijbehorende weersomstandigheden.

Wat krijgen we dan wel? Ook vandaag een flinke portie zand, het tweede deel is sneller en lijkt misschien makkelijk op technisch gebied, ook hier wachten weer uitdagingen op het gebied van de navigatie. Er zijn overal paden, en welke is dan de juiste? De organisatie voorspelt ongeveer een herhaling van wat we gisteren hebben gezien rondom dat ene waypoint, deelnemers die draaien en proberen en niet vinden wat ze zoeken. 

Een aanpassing aan de special is tegenwoordig trouwens enorm makkelijk door te voeren. In het verleden werd een papieren roadbook gebruikt en kregen de navigatoren tijdens de briefing de aanpassingen ten opzichte van dat papieren roadbook. Die moesten vervolgens weer ingevoegd/geknipt/geplakt worden en dan maar hopen dat alles nog duidelijk was. Sinds dit jaar is een digitaal roadbook in gebruikt, een tablet wat ook Rob voor zich heeft waar een kwartier voor start van de special de etappe voor die dag in wordt geactiveerd. Dus een aanpassing van het roadbook kan zo direct worden doorgevoerd, en ook geen geknutsel meer (en ook niet het inkleuren waar navigatoren altijd een paar uur mee bezig konden zijn de avond ervoor). Bottom line: meer tijd voor Rob om uit te rusten in de avond, en het is gelijk voor iedereen dus geen mogelijkheid meer tot vals spel. 

Verbinding Special stage
381 km 255 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
55 277 Willems / Van Pelt 12:24:30 10:24:30

Om ons zelf live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina