3 januari 2022

Willems vlot door de duinen: “Een fantastische dag”

Opperste concentratie was nodig, maar Maik Willems en Rob van Pelt zijn maandag vlot door de 339 kilometer lange tweede etappe van de Dakar Rally geraakt. Vooral in het zand voelde Willems zich goed: “Ze hebben hier naast olie ook heel veel zand.”

In het eerste deel van de proef lag de snelheid hoog, na de tankstop kregen Willems en Van Pelt een flinke portie duinen voor de kiezen. “We hebben lekker gereden, na gisteren konden we zo’n dag wel gebruiken”, vertelde Willems aan de finish van de tweede etappe. “Het was een fantastische dag, zeker als je van zand houdt. Dan ben je volledig aan je trekken gekomen. Vooral het laatste stuk van een kilometer of 40, 50 lagen alleen maar duinen. Het ging maar door.”

Na de complete veldslag van zondag was het voor Willems een mooie klassementsproef om iets meer op adem te komen, al was het belangrijk om gefocust te blijven. “Je moest geconcentreerd zijn, vooral in het laatste stuk was het pittig. Je rijdt volstrekt op de kammen van de duinen en dat is niet heel moeilijk, maar je moet wel alert blijven. Als je een keer verkeerd stuurt, zit je meteen in zo’n gat.” De regenval van de afgelopen dagen had wel invloed op de duinen, die er overduidelijk harder bijlagen dan eerder het geval was. “Zeker, het was geen mul zand en het was iets makkelijker en sneller. Je moet echt je best doen om vast komen te staan.”

Willems werd op de 59ste plaats geklasseerd met een achterstand van iets minder dan vier uur. “Perfect”, omschreef Willems het gedrag van de auto. Dat was met het oog op de marathonetappe een goed begin geweest, maar die werd geschrapt doordat het bivak in Al Artawiyah onder water stond na hevige regenval. Geen probleem, vindt Willems “Op zich is het ook wel gezellig om vanavond weer een biertje te drinken met de monteurs. Wat dat betreft is het goed, we hebben vandaag ook niet veel tijd gehad om te praten. Uitgebreider dan ‘links’ en ‘rechts’ waren de gesprekken niet.”

Geen marathonetappe dus van maandag op dinsdag, maar de derde etappe belooft opnieuw een lastige kluif te worden voor de deelnemers. Dinsdag staat er een proef van ruim 250 kilometer op het programma nadat de originele proef ingekort is.